MYKO-Med Mykoterapia, uprawa i przetwarzanie grzybów jadalnych i leczniczych

MYKO-Med Mykoterapia, uprawia i przetwarzanie grzybów jadalnych i leczniczych

Pierwsze w Polsce studia podyplomowe łączące zagadnienia mykoterapii oraz uprawy i przetwarzania grzybów, zarówno do celów spożywczych jak i leczniczych. Właściwości lecznicze grzybów znane są od tysięcy lat, jednak dopiero obecnie są w Europie odkrywane na nowo. Suplementy z grzybów są coraz szerzej dostępne, mimo iż grzyby lecznicze stosowano od wieków m.in. w tradycyjnej medycynie chińskiej. Uczestnicy poznają technologie upraw różnych gatunków grzybów, możliwości ich przetwarzania na cele spożywcze i lecznicze oraz sposoby stosowania w odniesieniu zarówno do profilaktyki jak i w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Wśród wykładowców będą także dietetycy i naturopaci, wykorzystujący grzyby lecznicze w praktyce zawodowej
cena:
7 000 zł
czas trwania:
2 semestry
weekendowe   zjazdy (sobota – niedziela) 2 razy lub raz w miesiącu (łącznie 210h)
październik 2024 r. – czerwiec 2025 r.
Zdjęcie mykomed.jpg

Dla kogo

Dla osób zajmujących się zarówno ogrodnictwem, jak i zielarstwem czy rolnictwem, zwłaszcza ekologicznym, dla grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów oraz restauratorów i osób związanych z branżą restauracyjną, dla pasjonatów zdrowia, dla praktyków i adeptów.

Zdobędziesz

  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na podstawie art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce
REKRUTACJA sprawdź zasady i terminy
DOFINANSOWANIE sprawdź jak otrzymać
Program studiów
  • Technologia uprawy grzybów jadalnych i leczniczych(uprawa towarowa jak i amatorska, z uwzględnieniem różnych możliwości)
  • Właściwości lecznicze i terapeutyczne wykorzystanie grzybów (związki chemiczne o charakterze leczniczym, izolowane substancje, ekstrakty)
  • Przetwórstwo grzybów (zarówno na cele spożywcze i farmaceutyczne, w postaci ekstraktów lub suszu)
  • Podstawy grzyboznawstwa (biologia grzybów, podstawy prawne dotyczące obrotu grzybami, grzyby chronione, zatrucia grzybami, BHP pozyskiwania grzybów) 
  • Zagrożenia w uprawie grzybów (choroby i szkodniki w uprawach)
  • Podstawy prawno-marketingowe (przepisy prawne dotyczące produkcji suplementów, marketing )
projekt_mykomed_4.jpg

Po studiach

Kierunek przygotowuje zarówno do uprawy grzybów na małą i średnią skalę, jak i poszerzenia działalności przetwórczej oraz wykorzystania wiedzy w praktyce fitoterapeutycznej i mykoterapii.

Kierownik studiów

dr inż. Cecylia Uklańska-Pusz

Zajmuje się tematyką uprawy grzybów jadalnych i leczniczych od kilkunastu lat, prowadząc zarówno zajęcia dla studentów, jak i szkoląc różne grupy odbiorców. Podwaliny wiedzy uzyskała szkoląc się u prof. Marka Siwulskiego oraz Krzysztofa Sobieralskiego na UP w Poznaniu

210
godzin zajęć, w tym
43% zajęć praktycznych
img_20230719_140633.jpg
13
weekendowych
zjazdów
img_20230315_084719.jpg