„Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia-wyjazdy studyjne partnerów KSOW”

logo_dolny_slask_zielona_dolina.jpg

obraz_opis projektu.jpgNazwa operacji: „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia – wyjazd studyjny partnerów KSOW”

Źródło finansowania: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020

Okres realizacji operacji: 01.05.2018 – 31.10.2018 r.

Wartość operacji: 79 820,19 PLN

Wartość dofinansowania operacji: 79 820,19 PLN

Cel operacji: Operacja realizowana jest w ramach PROW 2014-2020 Działanie 5: Poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca”, o którym mowa w art. 3 ust.1 pkt.13 ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFRROW w ramach PROW na lata 2014-2020 oraz ułatwianie tej współpracy. Głównym celem operacji jest udział 18-osobowej grupy partnerów KSOW bądź przedstawicieli partnerów KSOW, potencjalnych członków grupy operacyjnej w ramach działania „Współpraca”, działającej na rzecz innowacji w wyjeździe studyjnym do Francji mającym na celu wypracowanie podstaw wprowadzania innowacji w województwie dolnośląskim.

Cele szczegółowe operacji:

- Zacieśnienie i rozwój współpracy pomiędzy przedstawicielami sektorów: prywatnego, publicznego i społecznego na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz identyfikacja potencjalnych partnerów KSOW.
- Podniesienie wiedzy w zakresie rozwiązań proceduralnych w obszarze opracowywania i wdrażania znaku towarowego przez 18 osób z województwa dolnośląskiego zaangażowanych w rozwój regionalny i rozwój obszarów wiejskich,
- Zapoznanie się ze sposobem wdrożenia i działania regionalnego systemu jakości lokalnych produktów żywnościowych na przykładzie systemu La Nouvelle Agriculture® przez 18 osób z województwa dolnośląskiego zaangażowanych w rozwój regionalny i rozwój obszarów wiejskich.
- Podniesienie przez 18 osób z województwa dolnośląskiego zaangażowanych w rozwój regionalny i rozwój obszarów wiejskich wiedzy w zakresie interakcji w procesie certyfikacji żywności pomiędzy: 1) producentami i 2) władzami samorządowymi, uczelniami i lokalnymi strukturami spółdzielczymi a 3) konsumentami i ich organizacjami wspierającymi „lokalne zakupy”.

Przewidywane wyniki operacji:

- Poszerzenie wiedzy 18 osób w zakresie stosowanych rozwiązań proceduralnych w zakresie opracowania i wdrożenia znaku jakości oraz wstępne rozpoznanie wybranych interakcji pomiędzy: 1) producentami i 2)władzami samorządowymi, uczelniami i lokalnymi strukturami spółdzielczymi a 3) konsumentami i ich organizacjami wspierającymi „lokalne zakupy”
- Udział 18 osób w spotkaniach z podmiotami uczestniczącymi w procesie opracowania i wdrożenia systemu jakości żywności (znaku towarowego)
- Minimum 7 spotkań z podmiotami uczestniczącymi w systemie certyfikacji
- Udział 18 osób w wyjeździe studyjnym, w trakcie którego uczestnicy zapoznają się z możliwością wdrażania innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie i na obszarach wiejskich z użyciem narzędzia jakim jest działanie „Współpraca”

Wyjazd studyjny przyczyni się do nawiązania współpracy z Cooperativa Terrena – jednostką zarządzającą francuskim systemem certyfikacji jakości żywności La Nouvelle Agriculture Ò, co pozwoli na przeniesienie dobrych praktyk do Polski. Wyjazd studyjny umożliwi zacieśnienie współpracy pomiędzy reprezentantami sektorów: prywatnego, publicznego i społecznego w woj. dolnośląskim co być może wpłynie na zawiązanie się grupy operacyjnej na rzecz innowacji.

Grupa docelowa:

18 osób z województwa dolnośląskiego, będących partnerami KSOW lub reprezentantami partnerów KSOW, w tym:

1. przedstawiciele sektora publicznego,

2. przedstawiciele sektora prywatnego,

3. przedstawiciele organizacji pozarządowych

Są to osoby zainteresowane rozwojem obszarów wiejskich i rozwojem regionalnym, poprzez wdrażanie innowacji, a dodatkowo mogą być potencjalnymi członkami grupy operacyjnej w ramach działania „Współpraca”.

Uczestnikami wyjazdu będą osoby z następujących (5 różnych) kategorii:

1. rolnicy
2. jednostki naukowe oraz uczelnie – Uniwersytet Przyrodniczy
3. przedsiębiorcy
4. podmioty świadczące usługi doradcze
5. przedstawiciele jednostki samorządu terytorialnego – Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

Sprawozdanie z wyjazdu:

W dniach 8 – 12.10.2018 r. odbył się wyjazd studyjny partnerów KSOW do spółdzielni rolniczej TERRENA we Francji. Wyjazd był realizowany w ramach projektu „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia – wyjazd studyjny partnerów KSOW” realizowanego w ramach PROW 2014-2020 Działanie 5: Poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca”, o którym mowa w art. 3 ust.1 pkt.13 ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFRROW w ramach PROW na lata 2014-2020 oraz ułatwianie tej współpracy.

Głównym celem projektu był udział 18-osobowej grupy partnerów KSOW bądź przedstawicieli partnerów KSOW, potencjalnych członków grupy operacyjnej w ramach działania „Współpraca”, działającej na rzecz innowacji w wyjeździe studyjnym do Francji, która poprzez udział w wyjeździe studyjnym wypracuje podstawy wprowadzania innowacji w województwie dolnośląskim.

Uczestnikami wyjazdu byli: rolnicy, pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, przedsiębiorcy, doradcy rolniczy oraz przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego.

Spółdzielnia rolnicza TERRENA, do której zorganizowano wyjazd studyjny zrzesza rolników – producentów żywności oraz jest jednocześnie twórcą i operatorem znaków jakości w tym marki La Nouvelle Agriculture®.

Podczas wyjazdu uczestnicy mieli okazję poznać:

- zasady funkcjonowania i organizacji wdrażania marki La Nouvelle Agriculture®w Cooperative TERRENA
- proces wdrażania znaku (marki) przez rolników i pracowników TERRENA z punktu widzenia technicznego i naukowego
- model certyfikacji, oznakowania będący alternatywą produkcji ekologicznej, którym jest La Nouvelle Agriculture®.

Pierwszy dzień wyjazdu i część drugiego dnia były przeznaczone na dojazd do miejsca docelowego Ancenis/Angers.

Drugiego dnia (9.10.2018 r.) uczestnicy wyjazdu poznali zasady funkcjonowania modeli partnerstwa międzynarodowego  w Spółdzielniach Rolniczych we Francji oraz zapoznali się z wykładem na temat: „Działania Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich SIR w województwie dolnośląskim. Tworzenie i organizacja grup operacyjnych w ramach działania „Współpraca”

Podczas trzeciego dnia (10.10.2018 r.) uczestnicy mieli okazję zobaczyć:

- prezentację grupy TERRENA (operator znaku)
- funkcjonowanie Spółdzielni Rolniczej TERRENA
- prezentację znaku Paysan Breton
- prezentację działalności La Nouvelle Agriculture®
- prezentację badań naukowych i rozwoju – Program Innovation TERRENA
- prezentację programu : Dolny Śląsk –„Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”

Dodatkowo tego dnia odbyła się wizyta w Młynie EVELIA, gdzie poznano proces produkcji marki La Nouvelle Agriculture®

Czwarty dzień (11.10.2018 r.) związany był w większości z wizytami w gospodarstwach rolnych. Tym samym zrealizowano wizytę w gospodarstwie hodowli bydła – marki La Nouvelle Agriculture®  oraz wizytę w gospodarstwie rolnym produkcji zbóż marki La Nouvelle Agriculture® a także wizytę w sklepie spożywczym grupy TERRENA – ECONOMAT, gdzie poznano więcej produktów marki La Nouvelle Agriculture® oraz zapoznano się z zasadami dystrybucji produktów TERRENA i marki La Nouvelle Agriculture®.

zdjęcie poglądowe_ludzie stojący w oborze

zdjęcie poglądowe_dwie osoby stojące przy półkach z produktami

Nastąpiło również podsumowanie wizyty studyjnej z przedstawicielami grupy TERRENA dotyczących marki La Nouvelle Agriculture® i prezentacja produktów pochodzących od dolnośląskich producentów (m.in. „Smaki Dolnego Śląska”, „Zielona Dolina”) połączona z degustacją tych produktów.

Piątego dnia (12.10.2018 r.) przeprowadzono podsumowanie wyjazdu po stronie polskiej, wśród uczestników wyjazdu studyjnego i omówiono możliwości wdrożenia w Polsce innowacyjnych rozwiązań poznanych podczas wizyty studyjnej, poprzez założenie grupy operacyjnej w ramach działania „Współpraca”.

zdjęcie poglądowe przedstawiające grupę ludzi

Dzięki realizacji wyjazdu studyjnego udało się również zrealizować cele szczegółowe projektu tj.

- Zacieśnienie i rozwój współpracy pomiędzy przedstawicielami sektorów: prywatnego, publicznego i społecznego na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz identyfikacja potencjalnych partnerów KSOW.
- Podniesienie wiedzy w zakresie rozwiązań proceduralnych w obszarze opracowywania i wdrażania znaku towarowego przez 18 osób z województwa dolnośląskiego zaangażowanych w rozwój regionalny i rozwój obszarów wiejskich,
- Zapoznanie się ze sposobem wdrożenia i działania regionalnego systemu jakości lokalnych produktów żywnościowych na przykładzie systemu La Nouvelle Agriculture® przez 18 osób z województwa dolnośląskiego zaangażowanych w rozwój regionalny i rozwój obszarów wiejskich.
- Podniesienie przez 18 osób z województwa dolnośląskiego zaangażowanych w rozwój regionalny i rozwój obszarów wiejskich wiedzy w zakresie interakcji w procesie certyfikacji żywności pomiędzy: 1) producentami i 2) władzami samorządowymi, uczelniami i lokalnymi strukturami spółdzielczymi a 3) konsumentami i ich organizacjami wspierającymi „lokalne zakupy”.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl