„Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”

innowacyjny_logo.jpg

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Nazwa operacji: „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

Źródło finansowania: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Partnerzy projektu: Stowarzyszenie Serowarów Rzemieślniczych, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, SEROWAR s.c. Edyta Kardaszewicz, Jakub Krężel

Okres realizacji operacji: 01.06.2020 – 31.10.2021 r.

Wartość operacji:  546 650, 96 zł

Cel operacji: Operacja realizowana w ramach Działania 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

Cele operacji:

  • Przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej, a także przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z zakresu produkcji sera poprzez udział w siedmiodniowym wyjeździe studyjnym do Hiszpanii w 2020 r.
  • Przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej, a także przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z zakresu produkcji sera poprzez udział w siedmiodniowym wyjeździe studyjnym do Francji w 2021 r.
  • Przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej podczas udziału w pilotażowym cyklu szkoleń dla zawodu serowara farmerskiego w okresie listopad 2020 – wrzesień 2021 podczas 10 szesnastogodzinnych zjazdów szkoleniowych

Przewidywane wyniki operacji:

  • Podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 17 producentami sera, osobami związanymi z branżą serowarską i/lub osobami zainteresowanymi podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży serowarskiej, podczas siedmiodniowego wyjazdu studyjnego do Hiszpanii
  • Podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 17 producentami sera, osobami związanymi z branżą serowarską i/lub osobami zainteresowanymi podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży serowarskiej, podczas siedmiodniowego wyjazdu studyjnego do Francji
  • Podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie serowarstwa farmerskiego wśród 15 producentów sera, osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej podczas pilotażowego cyklu szkoleń w ramach kwalifikacji Serowara Farmerskiego
  • Nawiązanie współpracy pomiędzy krajowymi i zagranicznymi producentami sera, a także pomiędzy producentami sera a pracownikami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, służącej zarówno stałej wymianie wiedzy i doświadczeń, jak również podejmowaniu wspólnych działań i inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich

Dzięki zaplanowanym działaniom uczestnicy operacji zdobędą wiedzę i umiejętności, które będą wykorzystywać w swojej pracy, co może wpłynąć na powstanie nowych marek, smaków i gatunków sera, rozszerzenie dotychczasowej działalności oraz do wprowadzenia poznanych innowacji we własnej działalności serowarskiej. Uczestnictwo w cyklu szkoleń pozwoli uczestnikom na podniesienie wiedzy i umiejętności w zakresie serowarstwa farmerskiego na skalę dotąd niespotykaną na polskim rynku edukacyjnym.  Realizacja operacji przyczyni się ponadto do nawiązania nowych kontaktów i współpracy pomiędzy krajowymi i zagranicznymi producentami oraz przedstawicielami świata nauki, co w dalszej perspektywie będzie służyło stałej wymianie wiedzy i doświadczenia, promocji produktów regionalnych i tradycyjnych.

Grupa docelowa:

Wyjazd studyjny do Hiszpanii:

– 15 producentów sera , osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej

– 2 przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (osoby, które zajmują się rozwojem branży serowarskiej)

Wśród ww. grupy znajdują się reprezentanci następujących województw: województwo dolnośląskie (co najmniej 3 osoby), województwo wielkopolskie (co najmniej 3 osoby), województwo zachodniopomorskie (co najmniej 3 osoby), województwo kujawsko-pomorskie (co najmniej 3 osoby), województwo mazowieckie (co najmniej 3 osoby)

Wyjazd studyjny do Francji:

– 15 producentów sera , osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej

– 2 przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (osoby, które zajmują się rozwojem branży serowarskiej)

Wśród ww. grupy znajdują się reprezentanci następujących województw: województwo dolnośląskie (co najmniej 3 osoby), województwo wielkopolskie (co najmniej 3 osoby), województwo zachodniopomorskie (co najmniej 3 osoby), województwo kujawsko-pomorskie (co najmniej 3 osoby), województwo mazowieckie (co najmniej 3 osoby)

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z Partnerami projektu

 zaprasza do udziału w  wyjazdach studyjnych

organizowanych w ramach operacji

„Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdu studyjne dla branży serowarskiej”

współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

W wyjeździe studyjnym zarówno do Hiszpanii, jak również do Francji weźmie udział 15 producentów sera, osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej oraz 2 przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (osoby, które zajmują się rozwojem branży serowarskiej).

Wśród grupy uczestników wyjazdu znajdą się reprezentanci następujących województw:

– dolnośląskiego (co najmniej 3 osoby),

– województwa wielkopolskiego (co najmniej 3 osoby),

– województwa zachodniopomorskiego (co najmniej 3 osoby),

– województwa kujawsko pomorskiego (co najmniej 3 osoby),

– województwa mazowieckiego (co najmniej 3 osoby)

Terminy rekrutacji:

Na wyjazd studyjny do Hiszpanii: 15.07.2021 – 23.07.2021 r.

Na wyjazd studyjny do Francji: 15.07.2021 – 23.07.2021 r.

Terminy wyjazdów studyjnych:

Wyjazd studyjny do Hiszpanii: 16.08.-22.08.2021

Wyjazd studyjny do Francji: 13.09.-19.09.2021

Wszystkich chętnych zapraszamy do składania zgłoszenia udziału w wyjazdach studyjnych.

Terminy wyjazdów studyjnych mogą ulec zmianie!

Liczba miejsc ograniczona!

Rekrutację prowadzi Partner Projektu – Stowarzyszenie Serowarów Rzemieślniczych.

Dokumenty rekrutacyjne są dostępne na stronie Stowarzyszenia Serowarów Rzemieślniczych (https://ssr.org.pl/index.php/projekty/) oraz Sekcji Kształcenia Ustawicznego i Organizacji Szkoleń Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (www.cku.upwr.edu.pl/projekty/).

KARTA ZGŁOSZENIA_Hiszpania

Zasady rekrutacji_wyjazd studyjny_Hiszpania

KARTA ZGŁOSZENIA_Francja

Zasady rekrutacji_wyjazd studyjny_Francja

Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego do Hiszpanii

W dniach 16 – 22 sierpnia 2021 roku odbył się wyjazd studyjny producentów sera oraz przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, realizowany w ramach operacji pt. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021”.

Priorytetowym celem wyjazdu było zapoznanie z organizacją, produkcją i funkcjonowaniem serowarstwa farmerskiego w Hiszpanii oraz wymiana doświadczeń pomiędzy producentami sera, osobami zainteresowanymi branżą serowarską i przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi 7-dniowego wyjazdu studyjnego do Hiszpanii.
Program wizyt obejmował zwiedzanie i szczegółowe poznaje profilu działalności 9 serowarni zlokalizowanych przede wszystkim w Galicji i Asturii, wytwarzających produkty typowe dla regionu. Dodatkowym atutem była bezpośrednia możliwość obserwacji procesów wytwórczych oraz degustacji i oceny produktów, także na poszczególnych etapach procesu technologicznego. Niezwykle cenna okazała się wymiana doświadczeń, praktycznych wskazówek organizacyjnych i rozwiązań technologicznych między producentami serów z Hiszpanii i Polski oraz nawiązanie kontaktów i zainicjowanie współpracy. Szeroki i bardzo zróżnicowany zakres działalności wizytowanych firm z pewnością stanowić może inspirację dla polskiego serowarstwa rzemieślniczego w zakresie rozwoju i wzbogacenia oferty oraz promowania produktów lokalnych. Czas każdej z wizyt przekraczał 2h, zatem uczestnicy wyjazdu spędzili w serowarniach łącznie ponad 18h.

Realizacja programu wizyt studyjnych przedstawiała się następująco:

17.08.2021
Wizyta w Ecoagroturismo Arqueixal – zwiedzanie rodzinnego ekologicznego gospodarstwa rolnego zlokalizowanego w Santiago de Albá, w regionie Ulloa w Galicji. Oprócz hodowli stada 35 krów wypasanych na ekologicznie uprawianych łąkach oraz produkcji pasteryzowanego niehomogenizowanego mleka w szklanych butelkach zwrotnych, naturalnego jogurtu i serów Queixo Cremoso i Queixo de Nabiza, gospodarze pielęgnują etnograficzne dziedzictwo społeczności galicyjskiej, udostępniając turystom tradycyjne domostwa. Produkty wytwarzane w gospodarstwie są objęte Chronioną Nazwą Pochodzenia sera Arzúa-Ulloa, a także znakiem Galicyjskiej Rady Regulacyjnej Rolnictwa Ekologicznego. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach i własnoręcznie wykonać czynności związane procesem produkcji serów oraz degustować mleko, jogurt i sery, a także skonfrontować zaobserwowane doświadczenia z własną praktyką serowarską, co zaowocowało niezwykle interesującą dyskusją z właścicielem.

18.08.2021
Wizyta w Casa Grande de Xanceda – zwiedzanie profesjonalnej drugiej w Hiszpanii pod względem wielkości farmy ekologicznej. Rodzina farma powstała w latach 60 ubiegłego wieku zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego, a od roku 2002 posiada oficjalny certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Aktualnie na 200 ha łąk i lasów wypasanych jest ponad 300 krów fryzyjskich, zgodnie z zasadą, iż na 1 ha łąki uprawianej bez nawozów chemicznych, herbicydów, pestycydów i insektycydów mogą przypadać maksymalnie 2 krowy. Krowy muszą przebywać na świeżym powietrzu, a nad ich ochroną przed wilkami czuwa 6 psów rasy mastif i 2 osły. Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję obserwować proces produkcji jogurtów organicznych. Z pozyskanego w gospodarstwie ekologicznego mleka w ciągu 48h od udoju powstaje bogata gama jogurtów naturalnych ( w tym także odtłuszczonych) i smakowych. Na podkreślenie zasługuje zastosowanie w procesie technologicznym ultrafiltracji pozwalającej uzyskanie właściwej koncentracji składników mleka. Ponadto uczestnicy zostali zapoznani z procesem wytwarzania ekologicznych serów z jadalną powłoką (z oliwy i olejów słonecznikowego oraz kokosowego)- Queixo Ecolóxico de Carmiña oraz Queixo do Peregrino, który zgodnie z tradycją dojrzewa pod warstwą ekologicznego jęczmienia, co zapewnia odpowiednią dla rozwoju mikroflory (pleśni) wilgotność.
Wizyta w Fabryce Serów Prestes (Vilalba) – zapoznanie z profilem działalności rodzinnej firmy działającej od 1991 roku, zwiedzanie hali produkcyjnej, omówienie procesu produkcji bogatego asortymentu serów (krowich, kozich, wędzonych, pleśniowych, topionych, z dodatkiem papryki), ze szczególnym uwzględnieniem serów zdobywających prestiżowe nagrody międzynarodowe, tj. Tetilla D.O.P. oraz San Simon da Costa D.O.P.

Wizyta w Fabryce Sera Don Gabino – niewielkiej prowadzonej z niezwykłą starannością rodzinnej serowarni. Poznanie zaplecza produkcyjnego, procesu produkcji sera D.O.P. San Simon da Costa (podwędzanego w końcowym etapie produkcji z wykorzystaniem wiórów brzozowych), degustacja serów oraz bardzo interesująca wymiana doświadczeń zawodowych między właścicielami a uczestnikami wizyty studyjnej.

19.08.2021
Wizyta w Eo Leche Taramundi – jednej z największych hiszpańskich firm rzemieślniczych w branży rolno-spożywczej, ukierunkowanej na powrót do dawnych tradycyjnych metod produkcji. Zapoznanie z ofertą i sposobem produkcji rzemieślniczych „serów Taramundi” takich, jak: ser z orzechami włoskimi i laskowymi , ser półtwardy z mleka koziego i krowiego, ser kozi, ser oreado ze świeżego mleka krowiego, ser pleśniowy z mleka krowiego czy naturalny twarożek „z przepisu babci”.
Wizyta w Rebollín Agrovaldes Cheese – jednej z gałęzi utworzonego w 2014 roku konsorcjum, które obok produkcji serów obejmuje np. produkcję cydrów (Trabanco), a którego celem jest promocja i dystrybucja produktów pochodzących z Asturii nie tylko w Hiszpanii, lecz także na rynkach europejskich i amerykańskich. Wśród bogatej gamy produktów wytwarzanych z mleka krowiego i koziego szczególną uwagę uczestników zwróciły procesy produkcji charakterystycznego D.O.P. Afuega’l Pitu – sera w kształcie ściętego stożka wytwarzanego z pasteryzowanego mleka krowiego w procesie naturalnej koagulacji mlekowej w różnych odsłonach smakowych (naturalny- biały i z dodatkiem papryki- pomarańczowy) oraz Rebollín Fusión de Sidra- ser z dodatkiem naturalnego cydru, otrzymywany według autorskiej receptury.

20.08.2021
Wizyta w Quesería La Corte (Tanes) – w małej rodzinnej serowarni w Asturii produkującej od 2014 roku ser rzemieślniczy z chronioną nazwą pochodzenia D.O.P. Casin, uważany za jeden z najstarszych w Hiszpanii i na świecie serów, wyrabiany do dzisiejszego dnia jedynie w trzech serowarniach hiszpańskich z niepasteryzowanego mleka krowiego bardzo pracochłonną metodą wielokrotnego ugniatania i formowania.

21.08.2021
Wizyta w Quesería Demués (Parroquia Bobia) – zwiedzanie gospodarstwa (hodowla kóz i owiec) oraz poznanie technologii produkcji sera D.O.P. Gamoneu del Valle. Jest to twardy lub półtwardy ser produkowany z trzech rodzajów mleka, tj. krowiego, owczego i koziego, formowany w duże (ok. 7kg) walce, podwędzany, a następnie, dla zapewnienia odpowiednich warunków dla rozwoju mikroflory (drożdży i grzybów strzępkowych) dojrzewający w grotach Picos de Europa, dzięki czemu uzyskuje odpowiedni smak, aromat, teksturę oraz barwę (czerwonawo-brązową na zewnątrz, z możliwymi niebiesko-zielonymi przerostami wewnątrz). Te wyjątkowe, niespotykane w Polsce, warunki dojrzewania sera wzbudziły zainteresowanie grupy i skłoniły do ciekawej dyskusji w właścicielami.

Wizyta w Quesería Maín – zwiedzanie rodzinnej serowarni oraz jednej z trzech należących do właścicieli jaskiń na terenie Parku Narodowego Picos de Europa, w których dojrzewają sery pleśniowe D.O.P. Cabrales objęte Chronioną Nazwą Pochodzenia od 1981 roku. Mleko wykorzystywane do produkcji sera pochodzi wyłącznie od zarejestrowanych krów, owiec i kóz. Stabilne warunki panujące w jaskiniach tj. temperatura 6-8°C oraz wilgotność 95% sprzyjają rozwojowi pożądanej mikroflory i powolnemu kształtowaniu walorów sensorycznych serów
dojrzewających. Na podkreślenie zasługuje trud włożony w produkcję i pielęgnację serów, zwłaszcza w obliczu konieczności transportu serów do i z jaskiń, a szczególnie tych, do których transport możliwy jest jedynie z pomocą zwierząt, bądź odbywa się wyłącznie z udziałem człowieka. Uczestnicy docenili bardzo dobrą jakość serów Cabrales dojrzewających w jaskiniach przez 4 i 10 miesięcy oraz sera koziego.

Wizyty w wymienionych powyżej serowarniach uzupełniały przygotowane przez dr inż. Marka Szołtysika – eksperta z zakresu przetwórstwa mleka i serowarstwa – wykłady merytoryczne o tematyce bezpośrednio związanej z procesami technologicznymi wytwarzania poszczególnych gatunków serów, w tym także serów charakterystycznych dla Hiszpanii.

Zrealizowano łącznie ponad 4 godziny szkoleń o tematyce:

  1. Właściwości, przydatność technologiczna oraz wykorzystanie w serowarstwie mleka pozyskanego od drobnych przeżuwaczy (mleko kozie i owcze) – 1h
  2. Charakterystyka i technologia produkcji serów hiszpańskich tj. Cabrales, Majorero, Manchego, La Serena i San Simon – 3h

Dodatkowo wszyscy uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w panelu dyskusyjnym oraz indywidulanych konsultacjach z przedstawicielami uczelni, mogli także sprawdzić poziom zdobytej wiedzy z zakresu serowarstwa oraz zagadnień związanych z prowadzeniem produkcji spożywczej odpowiadając na pytania zadawane przez eksperta.

Uzupełnieniem informacji o Hiszpanii, wizytowanych regionach i miastach, przez które przebiegały trasy przejazdu były prelekcje pilota oraz tłumaczki.

SPRAWOZDANIE Z WYJAZDU STUDYJNEGO DO FRANCJI

W terminie od 13 do 19 września 2021 roku miał miejsce wyjazd studyjny producentów sera, osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowrskiej oraz przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, realizowany w ramach operacji pt. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020”.

Wyjazd miał na celu przede wszystkim zapoznanie uczestników technologią wytwarzania serów z przerostem i porostem pleśni we francuskim serowarstwie farmerskim oraz wymianę doświadczeń pomiędzy producentami sera, osobami zainteresowanymi branżą serowarską  i przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami podczas  7-dniowego wyjazdu studyjnego do Francji.

W ramach realizacji programu uczestnicy mieli okazję poznać działalność 9 serowarni/ gospodarstw/ferm usytuowanych we francuskiej Owernii (Auvergne). Wulkaniczne krajobrazy i różnorodność biologiczna sprzyja produkcji jakościowych serów powiązanych z terrior  i produkowanych zgodnie ze specyfikacjami chronionej nazwy pochodzenia. Najbardziej rozpoznawalne sery to Cantal, Saint-Nectaire, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne i Salers.

Wizyty pozwalały na bezpośrednią obserwację procesów technologicznych, wymianę doświadczeń i weryfikację rozwiązań technologicznych. Towarzyszyła im także degustacja produktów  serowarskich.

Program wizyt studyjnych przebiegał zgodnie z następującym harmonogramem:

14.09.2021
Wizyta studyjna w GAEC MELODIE La Vergne GELLES

Farma Mélodie to od pokoleń rodzinne gospodarstwo obecnie prowadzone przez braci Fabrice i Maxime Faure, usytuowane w górzystym wulkanicznym terenie, będącym doskonałym miejscem do hodowli krów mlecznych rasy holsztyńskiej (około 40 sztuk), które żywią się naturalną trawą. Z wyprodukowanego mleka w gospodarstwie wytwarzany jest ser AOP Fourme d´Ambert.

Wizyta studyjna w GAEC Des Croix De Chazelles 63690 Avèze

Jest to także gospodarstwo rodzinne, a przy tym jedyny producent sera zagrodowego Bleu d’Auvergne AOC wytwarzanego z pełnego mleka surowego, dojrzewającego od 28 do 45 dni, o konsystencjisera topionego,z nutą cytrusów. Ponadto produkują Fourme d’Ambert AOCser z przerostem pleśni oraz Bleu d’Aveze.

15.09.2021
Wizyta studyjna w Ferme Bellonte / Mystères de Farges

To producent sera Saint-Nectaire, jednego z pięciu serów Owernii (Auvergne) z chronioną nazwą pochodzenia (AOP ex AOC). Obszar produkcji tego lokalnego sera, AOC, został określony w 1955 r. przez Tribunal d’Issoire i obejmuje 7 kantonów Puy-de-Dôme i 3 kantony Cantal (w sumie 69 gmin). Ser musi być wytwarzany wyłącznie z mleka z obszaru apelacji. Dopuszcza się dwa rodzaje sera. Ser tzw. rolniczy Saint-Nectaire wyprodukowany z mleka surowego, uzyskanego z dojenia z jednego gospodarstwa. Mleko przetwarzane jest na gorąco, bezpośrednio po udoju. Etykieta rolnika Saint-Nectaire jest zielona i owalna. Natomiast przemysłowy Saint-Nectaire, dopuszczony od początku lat 60., wytwarzany jest w mleczarni     z pasteryzowanego przed produkcją mleka z kilku gospodarstw. Etykieta Saint-Nectaire z mleczarni również jest zielona, ale kwadratowa. Saint Nectaire to półtwardy, prasowany, solony, niegotowany ser o wykwitającej skórce, z białą, żółtą lub czerwoną pleśnią (Mucor), zawierający co najmniej 45% tłuszczu. Ma on okrągły kształt, średnicę 21 cm, grubość 5 cm  i wagę około 1,6 kg.

Niezwykle ciekawe dla uczestników było także wykopane w skale i doskonale zachowane siedlisko troglodytów. Jaskine Farges służyły m.in. do dojrzewania serów.

Wizyta studyjna w Ferme du Clos

La Ferme du Clos to rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 180 ha w górzystym terenie położone na wysokości 850 m n.p.m. posiadające 80 krów mlecznych Prim’Holstein i 30 krów rasy Jersey, zajmujące się także produkcją sera Saint Nectaire farmer ChNP oraz sprzedażą bezpośrednią.

zdjęcie fermy.jpg

16.09.2021
Wizyta studyjna w GAEC de L’Oisean

To także rodzinna firma położona w centrum wulkanów Owernii, w Chambon sur Lac, na wysokości 1100 m, naprzeciwko Narodowego Rezerwatu Przyrody – doliny Chaudefour. Produkcja rolnicza odbywa się z poszanowaniem środowiska. Krowy mleczne produkują mleko, które jest przetwarzane na sery Saint Nectaire i jogurty pitne w kilku smakach. Uczestnicy mieli okazję poznać technologię produkcji serów Saint Nectaire. Ponadto w gospodarstwie hodowane są krowy Salers (ze względu na doskonałej jakości mięso) oraz świnie, owce i kury.

Wizyta studyjna GAEC DE FLÉCHAT / FERME LE ROC

Firma powstała w 2016 roku na wyżynach Orcival na wysokości 1100m. Na około 300 hektarach ukwieconych łąk górskich przez ponad 160 dni w roku wypasa się stado 150 krów mlecznych Prim’holstein i Montbéliarde oraz 200 owiec. Produkcja mleka stanowi bazę do produkcji Saint Nectaire Fermier. Jest on sprzedawany na farmie w sprzedaży bezpośredniej oraz na rynkach, restauracjach i sklepach spożywczych w Clermont-Ferrand. Warta zobaczenia jest rotacyjna hala udojowa oraz biogazownia, w której wytwarzany metan, który jest przekształcany w energię elektryczną i ciepło służące do ogrzewania serowarni, pomieszczeń biurowych, magazynowych i podgrzewania wody. W gospodarstwie stosuje się także recykling wody z halli udojowej i produkcji.

17.09.2021
Wizyta studyjna w ferme Vialette

Gospodarstwo istnieje od 1990 roku i zajmuje się hodowlą krów oraz owiec. Aktualnie gospodarstwo przechodzi transformację w kierunku gospodarstwa ekologicznego. Produkowane mleko jest przetwarzane na sery Le Berger, Le Baladou, Le P’tit Baladou, L’Ouaille, Le Sainte Anne, Le Palais oraz Yaourt.

Wizyta studyjna w GAEC PENY SARCENT Orcines

To także wielopokoleniowa rodzinna firma zlokalizowana w pobliżu Clermont-Ferrand, w miejscowości Orcines, na wysokości 750 metrów. Hoduje się tu krowy mleczne Montbéliarde, które przebywają na pastwisku przez większą część roku, a ich mleko jest przeznaczone do produkcji Fourme d’Ambert AOP.

18.09.2021
Wizyta studyjna w Fromagerie La Ferme de Blomont – w fermie i niewielkiej rodzinnej serowarni prowadzonej przez małżeństwo. Właściciele posiadają około 80 ha ziemi (65 ha to pastwiska, natomiast na 15 ha uprawiają zboża) oraz hodują 70 krów, z czego 30 dojnych.   Z części mleka w tygodniu produkują swoje wyroby. W czasie weekendu całość mleka oddają do mleczarni. Produkowany asortyment to m.in. niepasteryzowane mleko, sery białe (twarogowe) – sprzedawane w słoikach, a przede wszystkim ser wiejski Le Blomont, ser Le Fromental produkowany wg receptury implementowanej z Alp Szwajcarskich, z której wywodzi się właścicielka („póługotowana pasta prasowana”).

zdjęcie osób.jpg

Dzięki wykładom prowadzonym przez eksperta z zakresu przetwórstwa mleka i serowarstwa – dr inż. Marka Szołtysika , podczas przejazdów autokarem uczestnicy zapoznali się z tematyką wytwarzania poszczególnych gatunków serów charakterystycznych dla Francji.

Zrealizowano łącznie ponad 4 godziny szkoleń o tematyce:

  1. Jakość mleka wykorzystywanego w serowarstwie – 1h
  2. Charakterystyka i technologia produkcji serów z przerostem pleśni – 1,5h
  3. Charakterystyka i technologia produkcji serów z porostem pleśni – 1,5 h

zdjęcie serów.jpg

Ponadto wszyscy uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w panelu dyskusyjnym oraz konsultacjach z przedstawicielami uczelni, mogli także sprawdzić poziom zdobytej wiedzy z zakresu serowarstwa oraz zagadnień związanych z prowadzeniem produkcji spożywczej odpowiadając na pytania zadawane przez eksperta.

Uzupełnieniem informacji o Francji, wizytowanych regionach i miastach, przez które przebiegały trasy przejazdu były prelekcje pilota.

Szkolenia:

– 15 producentów sera, osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej z województwa dolnośląskiego (co najmniej 2  osoby),województwa wielkopolskiego (co najmniej 2 osoby), województwa zachodniopomorskiego (co najmniej 2 osoby),  województwa kujawsko-pomorskiego (co najmniej 2 osoby), województwa mazowieckiego (co najmniej 2  osoby), którzy będą uczestniczyli w pełnym cyklu szkoleń.

REKRUTACJA NA CYKL SZKOLEŃ:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z Partnerami projektu zaprasza do udziału w  szkoleniach organizowanych w ramach operacji „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdu studyjne dla branży serowarskiej” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Będzie to pierwszy w Polsce cykl szkoleń umożliwiający zdobycie kompleksowej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu szeroko rozumianego serowarstwa.

Do udziału w szkoleniach zapraszamy: producentów sera, osoby związane z branżą serowarską oraz osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej z
– województwa dolnośląskiego (co najmniej 2 osoby),
– województwa wielkopolskiego (co najmniej 2 osoby),
– województwa zachodniopomorskiego (co najmniej 2 osoby),
– województwa kujawsko-pomorskiego (co najmniej 2 osoby),
– województwa mazowieckiego (co najmniej 2  osoby),
które będą uczestniczyły w pełnym cyklu szkoleń

Cykl szkoleń obejmuje 160 godz. zajęć (wykłady oraz zajęcia praktyczne tj. warsztatowe, laboratoryjne i wyjazdy terenowe). Cykl szkoleń kończy się egzaminem.

Tryb prowadzenia zajęć: zajęcia realizowane będą w formule hybrydowej – stacjonarnie oraz online.

Termin rekrutacji: 10.12.2020 – 22.12.2020

Rekrutację prowadzi Partner Projektu – Stowarzyszenie Serowarów Rzemieślniczych http://ssr.org.pl

Karty zgłoszenia prosimy przesłać do 22.12.2020 na adres mailowy: rekrutacjassr@gmail.com

Wszystkich chętnych zapraszamy do składania zgłoszenia udziału w szkoleniach.
Liczba miejsc ograniczona! W szkoleniu może wziąć udział 15 osób

KARTA ZGŁOSZENIA   Zasady rekrutacji

Kurs Szkoła Serowarstwa Farmerskiego – Terminy zjazdów:

I. 20-21.02.2021 (MODUŁ 1 – Organizacja, aspekty ekonomiczne i wymagania prawne funkcjonowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej) rozpocznie się 20.02.2020 (sobota) o godz. 9:00.

II. 13-14.03.2021

III. 10-11.04.2021

IV. 24-25.04.2021

V. 29-30.05.2021

VI. 19-20.06.2021

VII. 03-04.07.2021

VIII. 17-18.07.2021

IX. 28.07, 03.08, 04.08, 08.08, 10.08.

X. Egzamin – 11-12.09.2021

Uwaga! Terminy zajęć mogą ulec zmianie.

Sprawozdanie z I zjazdu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacj „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”

W dniach 20.02.-21.02.2021 r. odbyło się pierwsze szkolenie w ramach Szkoły Serowarstwa Farmerskiego organizowanej w ramach realizacji operacji „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

Szkoła Serowarstwa Farmerskiego to cykl 10 zjazdów szkoleniowych obejmujący 160 godz. (w tym 9 dwudniowych modułów merytorycznych + 1 egzaminacyjny). Uczestnikami szkoleń zostali producenci sera, osoby związane z branżą serowarską i/lub osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej z województwa dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, mazowieckiego, kujawsko – pomorskiego oraz wielkopolskiego.  Podczas kursu swoją wiedzę i doświadczenie poszerza 17 uczestników, w tym dwie osoby jako tzw. „wolni słuchacze”.

Pierwsze szkolenie, ze względu na sytuację epidemiczną w kraju, odbyło się w formule online.  Uczestnicy wykazali się ogromną aktywnością podczas prowadzonych zajęć, co dowodzi jak wielka jest potrzeba organizowania tego typu szkoleń.

zrzut ekranu.jpg

W pierwszym dniu uczestnicy szkolenia, przed rozpoczęciem zajęć, zostali poproszeni o wypełnienie testu wiedzy ex-ante, celem sprawdzenia posiadanej przez nich wiedzy w zakresie zagadnień realizowanych podczas modułów merytorycznych.

W sobotę o godz. 9:00 cykl szkoleń rozpoczęła Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności –  dr hab. inż. Barbara Żarowska, profesor uczelni. Następnie dr inż. Marek Szołtysik, który kierował pracami zespołu ekspertów opracowujących koncepcję szkoleń, opowiedział o treściach merytorycznych, które poznają uczestnicy podczas całego cyklu, a także o przebiegu egzaminu zaplanowanego na koniec cyklu. Następnie dr inż. Anna Ogły, kierownik projektu, przedstawiła organizacyjne kwestie związane z realizacją kursu.

Następnie rozpoczęły się zajęcia w ramach Modułu I – Organizacja, aspekty ekonomiczne i wymagania prawne funkcjonowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej.

W pierwszym dniu odbyły się następujące wykłady/ćwiczenia :

  • „Aktualne akty prawne regulujące przetwórstwo żywności, ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzenia zwierzęcego”
  • „Zasady związane z ochroną prawną znaków towarowych oraz działaniami promocji marki”
  • „Charakterystyka elementów tworzenia i nadzorowania dokumentacji produkcyjnej, systemowej i handlowej”

Drugi dzień szkoleniowy obejmował wykłady i ćwiczenia:

  • „Podstawowy rachunek kosztów dla prowadzonej działalności”
  • „Właściwe warunki techniczne, higieniczne oraz funkcjonalne dla serowarni farmerskiej/rzemieślniczej’’

Podsumowując: podczas pierwszego szkolenia uczestnicy zapoznali się m.in. z  aktami i wymaganiami prawnymi związanymi z rejestracją i funkcjonowaniem działalności MOL i RHD;  prowadzeniem dokumentacji produkcyjnej, identyfikacją i analizą kosztów prowadzenia działalności serowarskiej oraz kryteriami dopuszczania i kontrolowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej przez jednostki nadzoru urzędowego.

Następny zjazd planowany jest na 13.03-14.03.2021.

Informacja o szkoleniu – 13.03.-14.03.2021

W najbliższy weekend 13.03.-14.03 odbędzie się drugi zjazd szkoleniowy w ramach kursu Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach realizacji projektu pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” 

Podczas zjazdu odbędą się zajęcia z zakresu Kształtowania bezpieczeństwa zdrowotnego serów produkowanych w warunkach małej serowarni farmerskiej/rzemieślniczej.

Podczas dwudniowych zajęć, prowadzonych w formule online, uczestnicy wezmą udział w następujących wykładach i ćwiczeniach:

  • Charakterystyka założeń systemu HACCP, a także jego etapy wdrażania, utrzymania i doskonalenia
  • Charakterystyka programu warunków wstępnych określonych w prawie żywnościowym
  • Charakterystyka zagrożeń zdrowotnych i podstawowych pojęć związanych z bezpieczeństwem żywności
  • Skuteczność wdrożonego systemu bezpieczeństwa żywności poprzez tworzenie programu badań laboratoryjnych 

II zjazd szkoleniowy w ramach operacji ”Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”

Sobota i niedziela (13.03-14.03) upłynęła uczestnikom Szkoły Serowarstwa Farmerskiego bardzo pracowicie!

W pierwszym dniu szkolenia odbyły się wykłady:

  • Charakterystyka zagrożeń zdrowotnych i podstawowych pojęć związanych z bezpieczeństwem żywności
  • Charakterystyka założeń systemu HACCP, a także jego etapy wdrażania, utrzymania i doskonalenia
  • Charakterystyka programu warunków wstępnych określonych w prawie żywnościowym
  • Skuteczność wdrożonego systemu bezpieczeństwa żywności poprzez tworzenie programu badań laboratoryjnych

zrzut ekranu.jpg

Drugi dzień szkoleniowy pozwolił na praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy podczas wykonywania ćwiczeń z zakresu ww. zagadnień. Uczestnicy pracowali zarówno całą grupą, jak również w zespołach w specjalnie do tego celu założonych pokojach.

Zajęcia odbyły się w formule zdalnej.

Kolejny zjazd planowany jest na 10.04.-11.04.2021.

III zjazd szkoleniowy

Trzeci zjazd szkoleniowy w ramach Szkoły Serowarstwa Farmerskiego odbędzie się 10.04.-11.04.2021.

W sobotę tematyka wykładów dotyczyć będzie właściwości fizykochemicznych, technologicznych i jakości mleka serowarskiego:

  • Charakterystyka składu chemicznego mleka różnych gatunków przeżuwaczy i właściwości poszczególnych komponentów
  • Parametry fizykochemiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
  • Parametry mikrobiologiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
  • Charakterystyka wartości żywieniowej, prozdrowotnej mleka i jego właściwości alergizujących

W niedzielę odbędą się wykłady obejmujące zagadnienia z zakresu techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym:

  • Historia i znaczenie gospodarcze mlecznego użytkowania zwierząt. Metody hodowlane doskonalenia ras mlecznych. Przyrządy zootechniczne oraz wyposażenie pomieszczeń inwentarskich. Reprodukcja stada, struktura i obrót stada. Ocena wartości hodowlanej
  • Optymalizacja warunków bytowych  – dobrostan zwierząt, zabiegi zootechniczne. Analiza behawioru zwierząt – zachowania bólowe, stresowe, okołoporodowe. Praktyczne metody oceny zoohigienicznej  i funkcjonalnej obiektów inwentarskich
  • Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu przeżuwaczy. Zaburzenia metaboliczne – przyczyny, leczenia i zapobieganie. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie DLG
  • Systemy żywienia przeżuwaczy – wypas, system dawkowy, TMR, PMR. Metody oceny wartości pokarmowej pastwiska. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie INRA

Zajęcia ze względu na aktualną sytuację epidemiczną odbędą się w formule online.

Sprawozdanie – III zjazd szkoleniowy w ramach operacji  ”Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”

W miniony weekend (10.04.-11.04.) odbył się trzeci zjazd w ramach Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

Pierwszy dzień zjazdu  poświęcony był tematyce dotyczącej właściwości fizykochemicznych, technologicznych  oraz  jakości mleka serowarskiego. W ramach tego zagadnienia przeprowadzono 8 godzin wykładów z następujących tematów:

  • Charakterystyka składu chemicznego mleka różnych gatunków przeżuwaczy i właściwości poszczególnych komponentów
  • Parametry fizykochemiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
  • Parametry mikrobiologiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
  • Charakterystyka wartości żywieniowej, prozdrowotnej mleka i jego właściwości alergizujących

zrzut ekranu.png

W niedzielę odbyły się wykłady obejmujące zagadnienia z zakresu techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym:

  • Historia i znaczenie gospodarcze mlecznego użytkowania zwierząt. Metody hodowlane doskonalenia ras mlecznych. Przyrządy zootechniczne oraz wyposażenie pomieszczeń inwentarskich. Reprodukcja stada, struktura i obrót stada. Ocena wartości hodowlanej
  • Optymalizacja warunków bytowych  – dobrostan zwierząt, zabiegi zootechniczne. Analiza behawioru zwierząt – zachowania bólowe, stresowe, okołoporodowe. Praktyczne metody oceny zoohigienicznej  i funkcjonalnej obiektów inwentarskich
  • Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu przeżuwaczy. Zaburzenia metaboliczne – przyczyny, leczenia i zapobieganie. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie DLG

Wszystkie zajęcia ze względu na sytuację epidemiczną odbyły się w formule online. Kolejny zjazd planowany jest na 24-25.04.2021.

IV zjazd – 24.04.-25.04.2021

W najbliższy weekend, tj. 24.04.-25.04. odbędzie się kolejne szkolenie w ramach kursu Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowanego w ramach realizacji operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

W sobotę odbędą się następujące wykłady :

  • Charakterystyka serów i zasadniczych etapów ich produkcji
  • Charakterystyka podstawowych urządzeń i sprzętu w serowarni farmerskiej/rzemieślniczej

Drugiego dnia uczestnicy wezmą udział w następujących zajęciach:

  • Charakterystyka biopreparatów, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji serów
  • Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych i zasadniczych etapów ich produkcji
  • Charakterystyka cech masła i zasadniczych etapów jego produkcji

Zajęcia odbędą się w formule online.

Sprawozdanie z IV zjazdu – 24.04.- 25.04.2021

W ostatni weekend kwietnia, tj. 24.04.-25.04. odbył się IV zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego organizowanej w ramach realizacji operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

W sobotę odbyły się następujące wykłady:

  • Charakterystyka serów i zasadniczych etapów ich produkcji
  • Charakterystyka podstawowych urządzeń i sprzętu w serowarni farmerskiej/rzemieślniczej

Drugiego dnia  uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Charakterystyka biopreparatów, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji serów
  • Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych i zasadniczych etapów ich produkcji
  • Charakterystyka cech masła i zasadniczych etapów jego produkcji

Zajęcia z uwagi na sytuację epidemiczną odbyły się w formule online. Kolejne zajęcia w ramach cyklu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego 29.05.-30.05.2021 planowane są do przeprowadzenia w formule stacjonarnej.

V zjazd – 29.05.-30.05.2021

W ramach realizacji operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w najbliższy weekend (29.05.-30.05.2021) odbędzie się kolejny zjazd szkoleniowy uczestników Szkoły Serowarstwa Farmerskiego.

Dotychczas w ramach kursu odbyły się 4 dwudniowe zjazdy organizowane w formule online. Najbliższe zajęcia zostaną poprowadzone stacjonarnie – na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności (sobota) oraz w Stacji Badawczo – Dydaktycznej w Swojczycach (niedziela).

W sobotę zostanie zrealizowany blok zajęć ćwiczeniowych (laboratoryjnych) z zakresu właściwości fizykochemiczych, technologicznych i jakości mleka serowarskiego.

W niedzielę odbędą się zajęcia ćwiczeniowe z zakresu Techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy oraz pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym.

Sprawozdanie z V zjazdu – 29.05.-30.05.2021

W ostatni weekend maja odbył się V zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój  – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

Po raz pierwszy szkolenie odbyło się w formie stacjonarnej. W pierwszym dniu zajęcia odbyły się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Podczas zajęć laboratoryjnych uczestnicy zgłębili wiedzę w zakresie fizykochemicznych i mikrobiologicznych parametrów kształtujących jakość mleka serowarskiego.

osoby w laboratorium.jpg

Zajęcia podczas drugiego dnia odbyły się w Stacji Badawczo – Dydaktycznej w Swojczycach.

zdjęcie owiec w owczarni.jpg

Tematyka ćwiczeń obejmowała zagadnienia związane z techniką pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym, tj.:

– Systemy żywienia przeżuwaczy – wypas, system dawkowy, TMR, PMR. Metody oceny wartości pokarmowej pastwiska. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie INRA

– Historia i znaczenie gospodarcze mlecznego użytkowania zwierząt. Metody hodowlane doskonalenia ras mlecznych. Przyrządy zootechniczne oraz wyposażenie pomieszczeń inwentarskich. Reprodukcja stada, struktura i obrót stada. Ocena wartości hodowlanej

– Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu przeżuwaczy. Zaburzenia metaboliczne – przyczyny, leczenia i zapobieganie. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie DLG

– Optymalizacja warunków bytowych  – dobrostan zwierząt, zabiegi zootechniczne. Analiza behawioru zwierząt – zachowania bólowe, stresowe, okołoporodowe. Praktyczne metody oceny zoohigienicznej  i funkcjonalnej obiektów inwentarskich

Kolejne zajęcia w ramach kursu planowane są na 19.06.-20.06.2021.

VI zjazd – 19.06.-20.06.2021

W dniach 19.06.-20.06. odbędzie się kolejny zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.
Dwudniowy moduł szkoleniowy poświęcony będzie technologii produkcji serów holenderskich, szwajcarskich oraz angielskich z masy częściowo ukwaszonej. Pierwszy dzień to 8 godzin wykładów wprowadzających merytorycznie do zajęć praktycznych, które będą
odbywały się w serowarni drugiego dnia.
Kolejne zjazd, planowany na 3.07-4.07. 2021 będzie również połączony z zajęciami praktycznymi w serowarni. Tym razem będzie dotyczył technologii produkcji serów maziowych z przerostem i porostem pleśni.

Sprawozdanie z VI zjazdu – 19.06.-20.06.2021

W dniach 19.06-20.06.2021 odbył się szósty zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego, realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój  – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

zdjęcie osób.jpg

Sobota była dniem wykładowym, zaś w niedzielę uczestnicy mogli wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce podczas zajęć realizowanych w serowarni.

Dwudniowy blok szkoleniowy poświęcony był technologii produkcji serów holenderskich, szwajcarskich oraz angielskich z masy częściowo ukwaszonej.

VII zjazd – 03.07./ 04.07.2021

Przed uczestnikami Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”, kolejny intensywny weekend zajęć.

W sobotę (03.07.2021) odbędzie się 8 godzinny cykl wykładów pn. „Charakterystyka cech i technologii produkcji serów miękkich maziowych, z przerostem i porostem pleśni”

Drugiego dnia szkolenia zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas zajęć praktycznych realizowanych w serowarni.

Sprawozdanie z VII zjazdu – 03.07.- 04.07.2021

W dniach 03-04.07.2021 odbył się siódmy zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego, realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój  – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” .

W pierwszym dniu szkolenia uczestnicy wzięli udział w 8 godzinnych wykładach na temat:  „Charakterystyka cech i technologii produkcji serów miękkich maziowych, z przerostem i porostem pleśni”. Podczas wykładów uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę z zakresu m.in. kultur stosowanych w produkcji serów maziowych, z przerostem i porostem pleśni, charakterystyki m.in. sera roquefort, sera camembert, sera Brie, czy też sera limburger. Uczestnicy szkolenia poznali cechy charakterystyczne tych serów, ich pochodzenie oraz kolejne etapy produkcji. Dowiedzieli się również jakie czynniki mają wpływ na jakość sera.

zdjęcie osób.jpg

Drugiego dnia podczas zajęć w serowarni uczestnicy mogli wykorzystać w praktyce wiedzę zdobytą podczas wykładów.

zdjęcie osób.jpg

Pod opieką prowadzącego zajęcia, uczestnicy mogli zobaczyć wszystkie etapy produkcji sera. Była to również znakomita okazja, by wymienić doświadczenia pomiędzy serowarami a także uzyskać odpowiedzi na pytania i problemy, z jakimi spotykali się podczas wyrobów swoich serów.

VIII zjazd odbędzie się w dniach 17-18.07.2021 r. Zajęcia teoretyczne oraz ćwiczenia prowadzone w serowarni będą obejmowały zagadnienia z technologii produkcji serów niedojrzewających – twarogowych, z masy parzonej, solankowych, pomazankowych, zwarowych  oraz serka ziarnistego.

VIII zjazd – 17.07 – 18.07.2021

W najbliższy weekend odbędzie się ósmy zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

W sobotę odbędą się wykłady obejmujące zagadnienia z zakresu technologii produkcji serów niedojrzewających – twarogowych, z masy parzonej, solankowych, pomazankowych, zwarowych  oraz serka ziarnistego.

Drugiego dnia uczestnicy będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzę podczas zajęć praktycznych OSM Międzybórz.

Sprawozdanie z VIII zjazdu – 17.07 – 18.07.2021

W dniach 17.07 – 18.07.2021 odbył się ósmy zjazd w ramach Szkoły Serowarstwa Farmerskiego, realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój  – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” .

W pierwszym dniu zrealizowano 8-godzinny blok wykładów pn. „Charakterystyka cech i technologii produkcji serów niedojrzewających – twarogowych, z masy parzonej, solankowych, pomazankowych, zwarowych oraz serka ziarnistego”.

zdjęcie sali wykładowej z rzutnikiem.jpg

Uczestnicy kursu zostali zapoznani z charakterystyką serów niedojrzewających takich jak: twarogi, sery z masy parzonej, solankowe, pomazankowe, zwarowe  oraz serek ziarnisty. Podczas zajęć omówiona została ogólna technologia ich produkcji, ze szczegółowym omówieniem, charakterystycznych dla poszczególnych gatunków etapów technologicznych takich jak obróbka gęstwy serowej, parzenie, prasowanie, płukanie/hartowanie ziarna, termiczne wydzielenie białek z serwatki, czy solenie. Kursanci poznali również mikroflorę kwaszącą i aromatyzujacą bakterii fermentacji kwasu mlekowego, wykorzystywaną do ich produkcji, a także odpowiedzialną za typowe cechy sensoryczne.

W niedzielę przyswojoną wiedzę teoretyczną uczestnicy wykorzystali na ćwiczeniach z zakresu produkcji twarogów i serka ziarnistego, które dobyły się w OSM Międzybórz.

zdjęcie w serowarni.jpg

zdjęcie laboratorium.jpg

Na kolejnych zajęciach, które odbędą się w sierpniu uczestnicy będą uczyli się jak rozpoznawać wady serów. Zarówno my, Realizatorzy szkoleń jak i nasi Kursanci  czekamy na nie z niecierpliwością.

zdjęcie osób.jpg

IX zjazd

IX zjazd w ramach Szkoły Serowarstwa Farmerskiego odbędzie się w formule hybrydowej.

W dniu 28.07.(środa) zostanie zrealizowany  wykład pn. Charakterystyka wartości prozdrowotnej mlecznych napojów fermentowanych.

W dniach 3-4.08. odbyły się następujące wykłady: Charakterystyka wad serów oraz Charakterystyka kultur starterowych, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji mlecznych napojów fermentowanych oraz masła.

W niedzielę 08.08. w formie stacjonarnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbędą się zajęcia praktyczne z zakresu charakterystyki wad serów oraz charakterystyki biopreparatów, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji serów.

We wtorek 10.08. odbędzie się wykład pn. „Charakterystyka i zagospodarowanie maślanki i serwatki w warunkach małej serowarni farmerskiej”  przeprowadzony w formule online.

Sprawozdanie z IX zjazdu – 28.07, 03.08, 04.08, 08.08, 10.08

IX zjazd szkoleniowy obejmujący zagadnienia z zakresu wad serów dojrzewających i przyczyn ich występowania, produkcji mlecznych napojów fermentowanych i masła, a także zagospodarowania serwatki i maślanki. Dodatkowo omówiono charakterystykę, podział serów, ogólną technologię produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających.

Wykłady, które na prośbę uczestników, odbyły się w godzinach wieczornych (20:00-21:30) w dniach: 28.07., 03.08., 04.08., 10.08.2021 odbyły się w formule zdalnej.

Zrealizowano następujące tematy szkolenia:

  1. Charakterystyka wartości prozdrowotnej mlecznych napojów fermentowanych.
  2. Charakterystyka wad serów.
  3. Charakterystyka kultur starterowych, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji mlecznych napojów fermentowanych oraz masła.
  4. Charakterystyka i zagospodarowanie maślanki i serwatki w warunkach małej serowarni farmerskiej.

Zajęcia praktyczne utrwalające zdobytą wiedzę dotyczącą ww. zakresu odbyły się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dniu 08.08.2021 (niedziela). Podczas 8-godzinnych zajęć uczestnicy zapoznali się z wadami serów oraz charakterystyką biopreparatów, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystanych w produkcji serów.

X zjazd – 11.09.-12.09.2021

W nadchodzący weekend, tj. 11.09-12.09. odbędzie się X zjazd  w ramach Szkoły Serowarstwa Farmerskiego. Uczestnicy przystąpią do egzaminu sprawdzającego wiedzę nabytą podczas zajęć praktycznych i teoretycznych realizowanych w ramach kursu.

W sobotę odbędzie się część I (teoretyczna) egzaminu. Uczestnicy otrzymają do rozwiązania testy składające się z pytań przygotowanych przez prowadzących zajęcia z poszczególnych modułów tematycznych kursu.

W niedzielę podczas drugiej części egzaminu komisja zweryfikuje praktyczne umiejętności kursantów, które uczestnik zaprezentuje podczas wykonania swojego zadania.

Tym samym uczestnicy ukończą pełny cykl szkolenia, który obejmował dziesięć 16-godzinnych modułów.

Sprawozdanie z X zjazdu – 11.09.-12.09.2021

Po ośmiu miesiącach intensywnej nauki w dniach 11.09-12.09. odbył się ostatni, X zjazd Szkoły Serowarstwa Farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”, który stanowił podsumowanie i weryfikację dotychczasowych osiągnięć kursantów. Kurs obejmował 160 h zajęć teoretycznych, prowadzonych w zarówno w formule stacjonarnej oraz zajęć online, a także zajęć praktycznych realizowanych w serowarniach i spółdzielniach mleczarskich.

W sobotę odbyła się pisemna część egzaminu. Uczestnicy otrzymali do rozwiązania test składający się z 50 pytań, który obejmował zagadnienia sprawdzające wiedzę z bloków tematycznych realizowanych w ramach kursu, tj. m.in. właściwości fizykochemiczne, technologiczne i jakość mleka serowarskiego, technika pracy hodowlanej, technologia produkcji serów, aspekty ekonomiczne i wymagania prawne funkcjonowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej.

zdjęcie sali wykładowej.jpg

Drugiego dnia wiedza i umiejętności uczestników zostały zweryfikowane podczas praktycznej części egzaminu.

zdjęcie laboratorium.jpg

Wszyscy kursanci egzamin pisemny, jak i ustny zdali pozytywnie :)

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW.

Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

logo.jpg