„Sieć edukacji żywieniowej dla zrównoważonego rozwoju Euroregionu Nysa”
Program Współpracy INTERREG Polska – Saksonia 2014 – 2020
Beneficjent wiodący: Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V., Kurze Straße 8
01920 Nebelschütz OT Miltitz, www.csb-miltitz.de
Partner projektu: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. Norwida 25, 50-375 Wrocław, www.upwr.edu.pl
Okres realizacji: 01.07.2019 – 30.06.2021
Wartość projektu ogółem: 922 140,68 euro
Dofinansowanie z Unii Europejskiej: 85%
Celem projektu jest powiązanie w ramach sieci, kwalifikowanie i rozwój ofert edukacyjnych i działań w celu uwrażliwienia szerokiej opinii publicznej w Euroregionie Nysa na zrównoważone żywienie.
Dzięki temu ma zostać wniesiony wkład do poprawy świadomego i zdrowego stylu życia ludzi.
Cele szczegółowe projektu:
– utworzenie transgranicznego gremium, składającego się z przedstawicieli edukacji, nauki, gospodarki, polityki, w celu dalszej realizacji tematyki zrównoważonego żywienia jako ważnej sprawy społecznej
– poprawa ofert edukacyjnych nt. zdrowego żywienia dla uczniów wybranych klas i typów szkół w zakresie tematyki zdrowego żywienia
– stworzenie warunków do udostępnienia ofert i działań w zakresie tematyki zrównoważonego żywienia różnym grupom społecznym
W projekcie realizowanych będzie pięć działań:
- Analiza i ewaluacja sytuacji w zakresie tematyki „zrównoważonego żywienia” na obszarze Saksonii i Dolnego Śląska oraz działania informacyjno – promocyjne
- Budowa i rozbudowa centralnych miejsc edukacji na Dolnym Śląsku i w Saksonii zajmujących się głównie „zrównoważonym żywieniem” (ośrodki edukacji w Hoyerswerdzie i w Radomierzu)
- Budowa interdyscyplinarnej sieci współpracy w zakresie tematyki „zrównoważonego żywienia” z zagadnieniami głównymi „transfer wiedzy”, „nauka” i „gospodarka” pomiędzy instytucjami z Saksonii i Dolnego Śląska
- Opracowanie wspólnych, dostosowanych do planów nauczania materiałów edukacyjnych nt. „zrównoważonego żywienia” oraz faza pilotażowa tematycznych dni projektowych
- Budowa i test internetowej platformy edukacyjnej nt. „zrównoważonego żywienia”