„W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina”

logo_w_strone_rozwoju_wyjazdy_studyjne_i_szkolenia_specjalistyczne

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Nazwa operacji: „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina”.

Źródło finansowania: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Partnerzy projektu: Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie

Okres realizacji operacji: 01.06.2019 – 30.10.2019 r.

Wartość operacji: 431 223,29 zł

Cel operacji: Operacja realizowana w ramach Działania 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

Cele operacji:

- Podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 28 producentami sera i osobami związanymi z branżą serowarską oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży serowarskiej, podczas sześciodniowego wyjazdu studyjnego do Włoch dla serowarów
- Podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 40 producentami wina i osobami związanymi z branżą winiarską oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży winiarskiej, podczas pięciodniowego wyjazdu studyjnego do Szampanii dla winiarzy
- Podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji sera wśród około 30 producentów sera i osób związanych z branżą serowarską podczas dwudniowych szkoleń specjalistycznych
- Podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji i marketingu wina wśród około 30 producentów wina i osób związanych z branżą winiarską podczas dwudniowych szkoleń specjalistycznych

Przewidywane wyniki operacji:

- Podniesienie poziomu wiedzy z zakresu techniki produkcji wina i innowacyjnych rozwiązań w branży winiarskiej u 40 producentów wina i przedstawicieli branży winiarskiej w tym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
- Podniesienie poziomu wiedzy z zakresu techniki produkcji sera i innowacyjnych rozwiązań w branży serowarskiej u 28 producentów sera i przedstawicieli branży serowarskiej w tym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Dzięki zaplanowanym działaniom uczestnicy operacji zdobędą wiedzę i umiejętności, które będą wykorzystywać w swojej pracy, dzięki czemu powstaną nowe marki, gatunki, smaki serów i win. Realizacja operacji przyczyni się do nawiązania nowych kontaktów i współpracy pomiędzy krajowymi i zagranicznymi producentami oraz przedstawicielami świata nauki, co w dalszej perspektywie będzie służyło stałej wymianie wiedzy i doświadczenia, promocji produktów regionalnych i tradycyjnych.

Grupa docelowa:

Wyjazd studyjny:

- producenci wina, osoby związane z branżą winiarską oraz osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży winiarskiej: 37 osób,
- producenci sera, osoby związane z branżą serowarską oraz osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej: 26 osób,
- przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – 5 osób (3 osoby podczas wyjazdu do Szampanii i 2 osoby podczas wyjazdu do Włoch).

Szkolenia specjalistyczne:

- producenci wina, osoby związane z branżą winiarską oraz osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży winiarskiej: 30 osób,
- producenci sera, osoby związane z branżą serowarską oraz osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej: 30 osób.

Rekrutacja:

Rekrutacja na wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne wśród polskich producentów wina zostanie przeprowadzona przez Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie.

Rekrutacja na wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne wśród polskich producentów sera zostanie przeprowadzona przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Uwaga! Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu informuje o rozpoczęciu rekrutacji na dwudniowe specjalistyczne szkolenia dla branży serowarskiej organizowane w ramach projektu (operacji) pn. „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina” realizowanej ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan operacyjny na lata 2018–2019.
Do udziału w szkoleniu zapraszamy producentów sera, osoby związane z branżą serowarską oraz osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej.

Tematyka szkolenia: Wpływ czynników surowcowych i technologicznych na jakość serów wytwarzanych w warunkach serowarni farmerskiej.

Program szkolenia

Termin szkolenia: 5-6.10.2019r.

Ilość miejsc: 30

Karty zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną do dnia 25.09.2019 r. na adres e-mail: cku@upwr.edu.pl

Karta zgłoszenia_producenci sera

Jednocześnie informujemy, że wśród uczestników szkolenia specjalistycznego muszą znaleźć się przedstawiciele minimum 4 województw.

O wyborze decyduje kolejność zgłoszeń i parytet województwa.

Organizator zapewnia uczestnikom szkolenia nocleg i wyżywienie.

Rekrutacja na dwudniowe specjalistyczne szkolenia dla branży winiarskiej organizowane w ramach projektu (operacji) pn. „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina” realizowanej ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan operacyjny na lata 2018–2019 prowadzona jest przez Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie (W celu zapisu na szkolenie prosimy o kontakt mailowy na winnice.dolnoslaskie@gmail.com)

Tematyka szkolenia: Podnoszenie jakości produktów winiarskich i enologicznych

Termin szkolenia: 11-12.10.2019r.

Ilość miejsc: 30

Program szkolenia

Terminy wyjazdów studyjnych:

03.07.-07.07.2019 r. (wyjazd dla producentów wina), 1-06.07.2019 (wyjazd dla producentów sera)

Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego do Włoch (przez Szwajcarię, Austrię):

W dniach 01-06 lipca 2019 roku odbył się wyjazd studyjny producentów sera i przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Głównym celem wyjazdu było podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 28 producentami sera i osobami zainteresowanymi branżą serowarską oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży serowarskiej podczas 6-dniowego wyjazdu studyjnego do Szwajcarii i Włoch.

Mając na uwadze profil i wielkość prowadzonych przez uczestników wyjazdu serowarni, przygotowany i zrealizowany program obejmował: 1 dużą serowarnię, 3 średnie i 4 małe oraz 1 dojrzewalnię serów. W przewadze zaplanowano głównie małe i średnie zaplecza (7 serowarni), a także możliwość zwiedzanie zakładu realizującego produkcję tradycyjnych serów Parmezan w dużej skali przemysłowej. Ważnym punktem było również zwiedzanie dojrzewalni serów, która współpracuje z wieloma okolicznymi serowarniami i prowadzi jedynie ostatni etap produkcji tj. dojrzewanie ok. 120 różnych rodzajów serów. Przyjęcie w przyszłości takiego rozwiązania przez polskich producentów serów farmerskich, daje możliwość stworzenia szerokiej oferty handlowej, wzmacniającej pozycję rynkową tego środowiska.

zdjecie_w_strone_rozwoju_przedstawiające grupę osób

Wśród odwiedzonych serowarni znalazły się:

1) La Maison Du Gruyere – producent szwajcarskiego sera Gruyere – wytwórnia zajmująca się produkcją dwóch sztandarowych wysokodogrzewanych, twardych serów szwajcarskich takich jak: Emmentaler i Gryjer. Jednostka doskonale łączy działalność produkcyjną z promocją serów szwajcarskich. Przy zakładzie funkcjonuje bardzo dobrze zorganizowane centrum edukacyjne, które poprzez przygotowaną ekspozycję wprowadza odwiedzających w historię serowarstwa szwajcarskiego, a także tajniki produkcji sera. Muzeum Gruyère to miejsce wręcz stworzone dla miłośników sera. Poziom szczegółowości dostępnych tu danych na temat procesu wytwarzania Gruyère, pochodzenia mleka, zasad w pełni naturalnego żywienia krów i tak dalej zadowoli nawet najbardziej dociekliwych Zakład jest przystosowany do obserwowania produkcji (specjalne galerie na halą wyrobu sera), bez bezpośredniego wprowadzania zwiedzających do hal produkcyjnych.

2) Luigi Guffanti 1876 – dojrzewalnia serów, której początki sięgają 1876 roku. Rodzaje serów, którymi zajmuje się dojrzewalnia: asiago, bra, burratta, caciocavallo, caciotta, castelmagno, crescienza, fontina, fiordilatte, pecorino, gorgonzola, Grana Padano DOP, mascarpone, provola, ricotta, robiola, stracchino, Taleggio DOP, toma.

3) Società Agricola Velleluna – gospodarstwo rolne w którym znajduje się poigłowie bydła mlecznego i kóz. Właściciele prowadzą tam małą produkcję rzemieślniczą, produkując sery krowie,  kozie i mieszane. Z mleka krowiego wytwarzają: ser mozzarella, burrate, scamorze, toma, świeże sery i jogurt; oraz z mleka koziego: taleggio, ricotta, formagella del Luinese.

4) Caseificio MOR Stabilini – producent sera gorgonzola oraz grana padano – fabryka należy do oficjalnego stowarzyszenia producentów, którzy mają prawo produkować ser nazywany Gorgonzola DOP oraz Grana Padano DOP.

5) Carioni Food and Health – gospodarstwo rodzinne, które od 3 pokoleń prowadzi hodowlę krów mlecznych. Produkcja mleka opiera się o zasady związane z dobrostanem zwierząt, bydło nie jest skarmiane kiszonkami a trawą, sianem i wysokiej jakości paszami treściwymi.  Gospodarstwo produkuje sery Taleggio DOP, primo sale, stracchino oraz sery BIO.
6) Serowarnia – L’Alba – gospodarstwo rodzinne w której prowadzona jest rzemieślnicza fabryka sera koziego/caprino. Poza fabryką mają własną hodowlę kóz. Zakład składa się ze: stajni, w której przebywa około 300 dorosłych kóz; capretteria, w której znajdują się kozy do 4 miesiąca życia oraz z mleczarni i fabryki, w której przetwarzane jest mleko. W gospodarstwie produkuje się kilka gatunków sera koziego oraz około 8 rodzajów lodów na bazie mleka koziego.

7) Caseari dall’Aglio – mała produkcja rzemieślnicza Grana Padano DOP w którym produkuje się od kilku do kilkunastu form grana padano na dzień. Gospodarstwo zaopatruje się w mleko od lokalnych rolników, natomiast samo, dodatkowo prowadzi produkcję trzody chlewnej z której wytwarzana jest szynka parmeńska.

8) Caseificio Battistero – produkcja Parmigiano Reggiano DOP. Produkują również sery cacciotta, scamorza, caciocavallo, mascarpone.

9) Caseificio Gennari – duży producent Prmigiano Reggiano DOP z własną hodowlą krów; produkują ok. 100 form sera na dzień.

Wizyta w każdej z odwiedzanych serowarni zajmowała około 2 godzin, co oznacza, że uczestnicy wyjazdu studyjnego spędzili w nich ponad 18 godzin.

zdjecie_w_strone_rozwoju_grupa osób w serowarni

Dodatkowo w ramach programu merytorycznego przewidziano szkolenia, które realizowane były na trasie przejazdu pomiędzy poszczególnymi serowarniami. Szkolenia prowadzone były przez eksperta z wieloletnią praktyką dydaktyczną i produkcyjną – dr inż. Marka Szołtysika i stanowiły wprowadzenie do tematyki produkcji poszczególnych gatunków serów. Były realizowane tak, aby uczestnicy zdobyli niezbędną wiedzę i nowe wiadomości na temat poszczególnych gatunków serów, jeszcze przed wizytą w danej serowarni.

Dzięki temu zrealizowano łącznie 4 godziny szkoleń o tematyce:

1. Charakterystyka wysokodogrzewanych serów typu szwajcarskiego i technologia ich produkcji -2h
2. Charakterystyka długodojrzewających, twardych serów typu Parmezan i technologia ich produkcji -2h

Na koniec każdego szkolenia przewidziano sesję pytań do eksperta, podczas której pojawiło się wiele pytań o charakterze praktycznym, często związanych z problemami pojawiającymi się w serowarniach prowadzonych przez uczestników wyjazdu studyjnego.

Dodatkowo w ramach programu merytorycznego przeprowadzono: wprowadzenie do technologii produkcji serów twardych oraz panel dyskusyjny, trwający 2,5 godziny, w ramach którego przeprowadzono porównanie i podsumowanie wizyt we wszystkich odwiedzanych serowarniach, z analizą i wyciągnięciem wniosków oraz sesją pytań do eksperta, w dyskusji brali udział wszyscy uczestnicy, prezentując również swój punkt widzenia w tym lekarze weterynarii, którzy na co dzień zajmują się kontrolą gospodarstw produkujących żywność, w tym gospodarstwa produkujące sery.

Program wyjazdu studyjnego do Szwajcarii i Włoch był bardzo napięty, dzięki czemu uczestnicy mieli możliwość zobaczyć serowarnie różne pod względem wielkości i procesów produkcji; poznać nie tylko lokalne sery produkowane z pasją, zgodnie z lokalną tradycją, sery wysokiej jakości o zróżnicowanych smakach i teksturze, ale przede wszystkim porozmawiać z ich producentami, zadać istotne dla nich pytania i nawiązać nowe kontakty dla przyszłej współpracy. Program wyjazdu umożliwił również zdobycie wiedzy teoretycznej, która stanowiła doskonały wstęp do wizyt w serowarniach produkujących poszczególne gatunki serów.

zdjecie_w_strone_rozwoju_zdjęcie przedstawiające dużą grupę osób

Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego do Szampanii:

W dniach 03-07 lipca 2019 roku odbył się wyjazd studyjny producentów wina i przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wyjazd był realizowany w ramach projektu „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020,

Głównym celem wyjazdu było podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 40 producentami wina i osobami zainteresowanymi branżą winiarską oraz przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a zagranicznymi producentami działającymi w branży winiarskiej podczas 5-dniowego wyjazdu studyjnego do Francji (Szampanii).

Mając na uwadze profil i wielkość prowadzonych przez uczestników wyjazdu winnic, przygotowany i zrealizowany program obejmował: winnice, spółdzielnie, instytut enologiczny, szkółkę i placówkę oświatową.

zdjecie_w_strone_rozwoju_grupa osób słuchających wykladu, siedzących przed monitorem

Wśród odwiedzonych miejsc znalazły się:

1) Champagne Météyer Père et Fils – miejsce enoturystyczne i artystyczne w Szampanii, przy Szampańskiej Drodze, w samym sercu Doliny rzeki Marny. Od kilku pokoleń rodzina Météyer produkuje wysokiej jakości szampana, zgodnie z lokalną tradycją. Winnice są skierowane na południe. Wieloletnie doświadczenie właściciela pozwala oferować różnorodne jakościowe szampany, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających koneserów. Champagne MÉTÉYER Père et Fils jest członkiem Regionalnej Federacji Niezależnych Producentów Szampanii, potwierdzonej przez etykietę „Vigneron Indépendent”, przestrzega Karty Jakości Federacji. W 2016 roku otrzymał też nagrodę UNESCO. Goście Météyer zapraszani są na wizytę w muzeum znajdującym się w XVIII wiecznych piwnicach z unikatowymi eksponatami, które odzwierciedlają prace winiarza na przełomie wieków, z pokazaniem i wytłumaczeniem kluczowych etapów tej pracy; w winnicach, a także na  degustację szampana.

Uczestnicy wyjazdu studyjnego wzięli udział w warsztatach Assemblages (sztuka mieszania), prowadzonych przez Pierre Yves Bournerias – sommeliera, z udziałem Champagne Meteyer. Sztuka mieszania szczepów odbyła się na przykładzie vin clair z wyjątkowego winobrania 2018: Chardonnay, Pinot Noir, Meunier – 3 szampańskich szczepów z Trélou sur Marne z winnicy Francka Météyer.

2) Kooperatywa Nicollas Feuillate – to wyjątkowy model w Szampanii, który czerpie swoją siłę ze zbiorowego zaangażowania i solidarności 4500 plantatorów zlokalizowanych w całym regionie Szampanii. Nicolas Feuillatte champagne używa winogron pochodzących z całego regionu Szampanii, ze starannie dopracowanym wyborem wiosek Premiers i Grands Crus Chardonnay.

3) Epernay IOC – Instyt Oenologiczny Szampanii – PIERRE YVES BOURNERIAS – świadczy usługi na rzecz winiarzy w Szampanii poprzez: organizację kursów/szkoleń; doradztwo; stałą współpracę z winiarzami – dostarczając produkty (drożdże, pożywki, preparaty, sprzęt, itp) niezbędne przy produkcji szampana.

4) Licée Viticole Crezancy – szkoła rolnicza i winiarska w Crézancy, znajduje się w mieście Crézancy w Aisne we Francji, ok 10 km od Chateau Thierry. Była nazywana praktyczną szkołą rolniczą. W 1878 r. Pierre Alexandre Delhomme nabył starą posiadłość Croix-de-Fer, z zamiarem przekształcenia jej w modelową farmę, która później mogła stać się szkołą rolniczą. W ten sposób na jego terenie znalazła się farma w Aisne Crézancy, a w 1891 roku szkolna praktyka rolnictwa powitała jego pierwszą klasę studentów. Po jego śmierci żona przekazała gospodarstwo Crézancy na rzecz edukacji rolniczej, która istnieje do dziś. W hołdzie dla założyciela, szampan produkowany przez szkołę nazywa się „Champagne Delhomme”.

5) Passy Grigny Kooperatywa Dom Caudron – Z Passy-Grigny w Dolinie Marny pochodzi szampan Dom Caudron. W tym miejscu słynny opat (Aimé Caudron) miał wizjonerski pomysł, aby zgromadzić wszystkich plantatorów winorośli z wioski, aby mogli żyć z wspólnej pasji: odmiany winogron Meunier. Dzięki temu narzędziu produkcyjnemu Meunier Variety ewoluowało i dało życie szerokiej gamie wyrażeń, od najprostszych do najbardziej złożonych. Rodzą się tu szampany w nowoczesnym, gastronomicznym i wciąż uroczym stylu smakowym.  W ekomuzeum można obejrzeć dawne prasy i narzędzia, nowoczesną winiarnię (z 6-metrowej kładki) oraz trwający około 20 minut film na temat pracy plantatora wina.

6) Kooperatywia Chateau-Thierry Champagne Pannier – Grande Maison – Maison Pannier mieści wspaniałe średniowieczne piwnice o długości ponad dwóch kilometrów, wykopane w początkach XII wieku. W ciemności i świeżości tego podziemnego labiryntu ich roczniki powoli osiągają pełną dojrzałość. Maison Pannier, położony w sercu Doliny Marne, czerpie korzyści z wysokiej jakości dostaw z najlepszych winnic Szampanii, od Côte des Blancs po górę Reims i dolinę Marne, terroirs Chardonnay, Pinot Noir i oczywiście Pinot Meunier, którego grono rozwinęło wyjątkowe mistrzostwo, które nadaje swoim szampanom chciwy charakter i niezrównaną owocowość.

7) Barzy sur Marne Champagne Leveque Dehan – znajduje się w małej, malowniczej wiosce w sercu Doliny Marne, w przyjaznym, gościnnym i ukwieconym miejscu, w którym Nadine i Eric pozwalają odwiedzającym odkryć szampana, jego rozwój i kulturę winorośli. Różnorodność i złożoność swoich szampanów właściciele uzyskują z winogron Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay. Na zakończenie wizyty goście mają możliwość odwiedzić prawdziwe muzeum odtwarzające prace winnicy i wina oraz obejrzeć wideo wyświetlane w sklepieniu z XIX wieku.

8) Pépiniériste Viticole Goutorbe à Ay w Hautvilliers, kolebka Champagne et d’Ay – Emile Goutorbe (1890-1956) poświęcił całe życie na handel żłobkowy, podobnie jak jego syn Henri, który przekazał swoją pasję René i Etienne. Aby ponownie zasadzić winnicę zniszczoną filokserą pod koniec XIX wieku, stworzono szczepienie odmian winorośli (pinot noir, frajera i chardonnay) na odpornych podkładkach.

Wyjazd studyjny do Szampanii pozwolił uczestnikom zdobyć i pogłębić wiedzę zakresu produkcji win musujących metodą tradycyjną:

– szkolenie z przygotowania wina bazowego było świetną okazją do poznania sekretów sztuki assemblage, która jest podstawą produkcji jakościowego szampana;

– wizyty w spółdzielniach winiarskich przybliżyły polskim winiarzom zasady działania kooperatyw, czyli formy działania, która zaczyna być coraz częściej brana pod uwagę przez polskich winiarzy/stowarzyszenia winiarskie;

– wizyty w winiarniach/winnicach pozwoliły zdobyć praktyczną wiedzę z zakresu enoturystyki (jako istotnego elementu w prowadzeniu gospodarstwa winiarskiego), prowadzenia krzewów winorośli, procesu winifikacji win musujących metodą tradycyjną, produkcji materiału szkółkarskiego.

zdjecie_w_strone_rozwoju_grupa osób na zew stojących w winnicy

Produkcja win musujących staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Specjaliści uznają, że polskie warunki są optymalne do produkcji tego typu win. Powołują się tu na przykład angielski, gdzie daje się zauważyć znaczący wzrost produkcji tychże win.

Wyjazd do Szampanii był świetną odpowiedzią na zapotrzebowanie polskich winiarzy w obszarach związanych z wyrobem win musujących. Wiedza zdobyta przez uczestników podczas wyjazdu studyjnego, z pewnością zostanie wykorzystana w prowadzeniu winnic/winiarni. Pozwoli na znaczące podniesienie jakości produkowanych win oraz oferty enoturystycznej w Polsce.

Sprawozdanie – SZKOLENIA SPECJALISTYCZNE DLA BRANŻY SEROWARSKIEJ I WINIARSKIEJ

W dniach 5-6.10.2019r. odbyło się specjalistyczne szkolenie dla branży serowarskiej pt. „Wpływ czynników surowcowych i technologicznych na jakość serów wytwarzanych w warunkach serowarni farmerskiej”. W dniach 11-12.10.2019r. odbyło się specjalistyczne szkolenie dla branży winiarskiej pt. „Podnoszenie jakości produktów winiarskich i enologicznych”. Oba szkolenia zostały zorganizowane w ramach projektu (operacji) pn. „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina” realizowane w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan operacyjny na lata 2018–2019.

W każdym ze szkoleń udział wzięło 30 osób (producentów, osób związanych z daną branżą oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej lub winiarskiej (z terenu całej Polski)).

zdjecie_w_strone_rozwoju_grupa osób siedzących w laboratorium

Szkolenie dla serowarów podzielone zostało na część wykładową (pierwszy dzień) i laboratoryjną (drugi dzień). Szkolenie dla winiarzy prowadzone było w formie wykładowo-warsztatowej. Uczestnicy szkoleń mieli możliwość wymiany wiedzy i doświadczenia pomiędzy sobą nawzajem, a także ze specjalistami z ich branży, w tym z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdobyta wiedza niewątpliwie wpłynie na jakość i innowacyjność wytwarzanych przez nich produktów.

Zainteresowanych udziałem w podobnych przedsięwzięciach prosimy o kontakt z Sekcją Kształcenia Ustawicznego i Organizacji Szkoleń, tel. 71 320 1000, e-mail: cku@upwr.edu.pl

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW.

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

logo_krajowa_siec_obszarow_wiejskich