Wiedza o Unii Europejskiej Agro Unia

Wiedza o Unii Europejskiej – Agro Unia

Studia prowadzone przez pracowników badawczo-dydaktycznych Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności i Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz specjalistów i praktyków w branży szeroko pojętego rolnictwa, w tym produkcji roślinnej i zwierzęcej z elementami przetwórstwa rolno-spożywczego.
cena:
4 500 zł
czas trwania:
2 semestry
weekendowe   zjazdy (sobota – niedziela)
październik 2024 - czerwiec 2025
agroglowne.jpg

Dla kogo

Studia skierowane są do absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych (ze stopniem lic., inż., mgr, mgr inż.), szczególnie osób chcących związać swoją przyszłość z rolnictwem oraz poszerzyć wiedzę w zakresie technologii produkcji rolniczej (roślinnej i zwierzęcej), działalności rolniczej i jej ekonomicznych i prawnych uwarunkowań oraz przetwórstwa płodów rolnych.

Zdobędziesz

  • Ukończenie studiów w myśl rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą daje możliwość uzyskania kwalifikacji do prowadzenia działalności rolniczej osobom, które mają wykształcenie wyższe inne niż rolnicze.
REKRUTACJA sprawdź zasady i terminy
DOFINANSOWANIE sprawdź jak otrzymać
Program studiów
  • Technologia produkcji rolniczej (podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej).
  • Działalność rolnicza i jej ekonomiczne i prawne uwarunkowania (polityka regionalna, aktualne możliwości wykorzystania środków finansowych UE na rzecz rolnictwa i gospodarki żywnościowej, rola i znaczenie doradztwa na rzecz wykorzystywania Funduszy Strukturalnych UE, systemy podatkowe i ubezpieczeniowe, podstawowe zasady organizacyjne, księgowe i rachunkowe)
  • Przetwórstwo płodów rolnych (łańcuch produkcji żywności, systemy bezpieczeństwa żywnościowego GMP, GHP, HACCP)
agro2.jpg

Po studiach

Absolwent studiów podyplomowych AGRO-UNIA jest przygotowany do podjęcia pracy w gospodarstwie rolnym. Posiada wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej zasad i wymogów związanych z przetwarzaniem płodów rolnych, w tym m.in. w zakresie zagadnień weterynaryjnych i fitosanitarnych, środowiskowych oraz systemów zarządzania jakością. Zna prawne i ekonomiczne aspekty produkcji rolnej w Polsce i krajach UE. Zna zasady korzystania z funduszy strukturalnych UE i dopłat bezpośrednich w aspekcie działań administracji samorządowej i rządowej w strukturach Unii Europejskiej na rzecz rolnictwa.

Kierownik studiów

prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło

email: agrounia@upwr.edu.pl

tel. 691 909 088

208
godzin zajęć, w tym
zajęcia praktyczne
ponad 1200
zadowolonych
absolwentów
aro3.jpg
11
weekendowych
zjazdów
agrounia.jgp
Dni
Przyrodników