Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna oraz audytowanie systemów jakości zdrowotnej żywności

Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna oraz Audytowanie Systemów Jakości Zdrowotnej Żywności

studia pozwalają poszerzyć wiedzę dotyczącą systemów jakości wdrażanych w zakładach spożywczych oraz zagrożeń związanych z produkcją żywności. Zajęcia prowadzone są przez wybitnych specjalistów- praktyków oraz audytorów związanych z branżą spożywczą.
cena:
5 000 zł
czas trwania:
2 semestry
weekendowe   zjazdy
październik/listopad 2024 r. – czerwiec 2025 r.
dobrapraktykaglowne.jpg

Dla kogo

Studia skierowane są do osób, które zajmują się opracowywaniem, wdrażaniem i/lub audytowaniem systemów jakości w branży spożywczej lub pracują w nadzorze nad zakładami spożywczymi. Szczególnie zainteresowane uzyskaniem niniejszej kwalifikacji mogą być osoby odpowiedzialne za zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, technologowie żywności, pracownicy urzędowych inspekcji nadzorujący produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów spożywczych.

Zdobędziesz

Program studiów
  • I. Prawo wspólnotowe i krajowe z zakresu bezpieczeństwa żywności.
  • II. Obszary funkcjonowania zasad GMP/GHP, teoria i praktyka. 
  • III. Dobra praktyka w produkcji pierwotnej – system EUREPGAP/GLOBALGAP. 
  • IV. Metody utrwalania żywności.
  • V. Najważniejsze zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności 
  • VI. Zagrożenia parazytologiczne w żywności. 
  • VII. Nowe patogeny żywności.
  • VIII. Zagrożenia chemiczne w produkcji żywności.  
  • IX. Praktyczne wdrażanie systemu HACCP dla wybranego produktu/ grupy produktów - opis produktu, schemat blokowy, analiza zagrożeń i sposoby opanowania zagrożeń, wyznaczanie CCP, monitorowanie i działania korygujące w CCP.
  • X. Weryfikacja i utrzymanie systemu HACCP.
  • XI. Tworzenie dokumentacji HACCP.
  • XII. Identyfikowalność w obszarze łańcucha żywnościowego.
  • XIII. Bezpieczeństwo opakowań.
  • XIV. Audyt systemu HACCP.
  • XV. ISO 22000 i certyfikacja systemu.
  • XVI. Systemy bezpieczeństwa żywności w sieciach handlowych- BRC, IFS
  • XVII. System zarządzania jakością w laboratorium ISO 17025.
  • XVIII. Praktyczne wdrażanie systemu zapewnienia jakości według ISO 9001.
  • XIX. Komunikacja, negocjacje i zarządzanie zespołem.
  • XX. Urzędowa kontrola żywności i pasz.
  • XXI. Dodatki do żywności i alergeny: przepisy prawne dotyczące stosowania dodatków do żywności, rola dodatków do żywności, alergeny w żywności.
  • XXII. GMO w żywności i w paszach.
  • XXIII. Podstawy żywienia i dietetyka.
  • XXIV. Zasady i metody analizy ryzyka.
  • XXV. Kryzysy żywnościowe
  • XXVI. Podstawy epidemiologii
  • XXVII. Zapobieganie i zwalczanie zagrożeń żywnościowych.
  • XXVIII. Zasady wspólnej polityki rolnej: WTO, SPS, Codex Alimentarius, OIE.
  • XXIX. Organizacja PIS, współdziałanie z IW.
  • XXX. System RASFF

  • Podstawa zaliczenia: Praca dyplomowa - przygotowanie kompletnego planu systemu HACCP dla wybranego produktu/grupy produktów oraz zdany egzamin końcowy (ustny).

    Harmonogram zjazdów zostanie opublikowany w późniejszym terminie.

dobraprojektt.jpg

Po studiach

Absolwent może pracować na stanowisku pełnomocnika ds. bezpieczeństwa żywności, kierownika zespołu HACCP, managera zajmującego się systemami jakości w branży spożywczej, inspektora dokonującego urzędowych kontroli żywności, audytora wewnętrznego systemów zarządzania jakością w branży spożywczej, itp.

Kierownik studiów

dr Katarzyna Kosek - Paszkowska, prof. uczelni

od 30 lat uczy higieny, technologii i mikrobiologii żywności studentów weterynarii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu, czynna audytorka wiodąca systemów zarządzania jakością w branży spożywczej takich jak HACCP, ISO 22 000, ISO 9001, BRC. Miłośniczka Grecji, kuchni greckiej i wysp greckich (odwiedziła jak dotąd 41 wysp, dalsze w planach), zapalona podróżniczka (preferuje zdecydowanie cieplejsze rejony świata), w wolnych chwilach dużo czyta, chodzi do kina i jeździ na rowerze.

220
godzin, w tym
60% zajęć praktycznych (warsztaty i wizyty w zakładach spożywczych)
labo.jpg
10
zjazdów
13
edycji studiów