Absolwent posiada umiejętności wykorzystania nabytej wiedzy z dietetyki i psychologii w pracy z pacjentem. Zna i rozróżnia czynniki sprzyjające powstawaniu chorób dietozależnych a także czynniki psychologiczne predysponujące do zaburzeń zdrowotnych. Będzie potrafił samodzielnie lub w zespole interdyscyplinarnym wybrać odpowiednią dla pacjenta metodę dietoterapii z uwzględnieniem metod psychoterapeutycznych.
Jestem pracownikiem Katedry Żywienia Człowieka i od wielu lat uczę studentów zasad zdrowego żywienia propagując najnowszą wiedzę z tej tematyki. Jestem również opiekunem SKN Żywienie człowieka. W pracach naukowych staram się w różnych grupach wiekowych znaleźć zależności pomiędzy czynnikami ryzyka chorób metabolicznych (m.in. otyłości, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego) a ich podłożem psychologicznym. Moim nowym zainteresowaniem są społeczne, ekonomiczne ale także psychologiczne uwarunkowania chorób neurodegeneracyjnych. Z powodzeniem od lat biorę udział w projektach i warsztatach edukacyjnych oraz w Dolnośląskim Festiwalu Nauki.