Technologia Winiarstwa

Technologia winiarstwa

studia prowadzone przez pracowników badawczo-dydaktycznych Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności i Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz specjalistów i praktyków w branży winiarskiej.
Studia posiadają certyfikat akredytacyjny: Studia z przyszłością wyróżnienie nadzwyczajne dla najlepszych kierunków studiów podyplomowych w kraju za wdrożenie najbardziej innowacyjnych i unikalnych rozwiązań w zakresie bazy materialnej i technologii wspierających proces kształcenia.
cena:
6 500 zł
czas trwania:
2 semestry
weekendowe   zjazdy
wrzesień/październik 2024 r. – czerwiec 2025 r.
wino.jpg

Dla kogo

Studia skierowane są do absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych (ze stopniem lic., inż., mgr, mgr inż.), szczególnie kierunków związanych z technologią żywności i pokrewnych, pasjonatów, właścicieli winnicy, winiarni i ich pracowników, miłośników wina.

Zdobędziesz

  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Absolwent studiów podyplomowych „Technologia winiarstwa” jest przygotowany do podjęcia pracy w winnicy i winiarni
REKRUTACJA sprawdź zasady i terminy
DOFINANSOWANIE sprawdź jak otrzymać

Po studiach

Absolwent studiów podyplomowych posiada wiedzę z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz winifikacji win białych, czerwonych, a także win specjalnych. Zna prawne i ekonomiczne aspekty uprawy winorośli i produkcji win w Polsce i krajach UE. Zna podstawy projektowania winiarni oraz sposoby oceny jakości surowców i produktów finalnych, z uwzględnieniem najnowszych metod analitycznych i technik instrumentalnych.

Kierownik studiów

prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło

e-mail: technologia.winiarstwa@upwr.edu.pl

Program studiów
  • Wprowadzenie do winiarstwa
  • Typologia win
  • Regiony winiarskie
  • Regulacje prawne
  • Aspekty ekonomiczne uprawy winorosli i produkcji win
  • Uprawa winorośli
  • Technologia winiarstwa
  • Projektowanie małej winiarni
  • Wady i choroby win
  • Wina specjalne
  • Analiza instrumentalna
  • Analiza sensoryczna
  • Enoturystyka
  • Seminarium
  • Dodatkowe informacje:

      Możliwość wniesienia opłaty w ratach:
    • opłata za I semestr, I rata 100,00 zł w momencie zapisu na studia,
    • opłata za I semestr, II rata: 3 200,00 zł (do 15.09.2024) lub 3 300 zł w momencie wpłaty I i II raty,
    • opłata za II semestr: 3 200,00 zł (do 20.01.2025).
    • Cena zawiera opłatę za usługi edukacyjne, opłatę za egzamin dyplomowy i wydanie świadectwa ukończenia studiów. Organizator nie zapewnia noclegów oraz wyżywienia. Opłaty należy wnieść na konto bankowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: PKO BP S.A. Wrocław nr konta 62102052420000210200292045 podając w tytule B080/0005/24, imię i nazwisko – studia podyplomowe Technologia winiarstwa
projektwino.jpg
210
godzin zajęć, w tym
niemal 60% to zajęcia praktyczne
wino3
12
zjazdów
ponad 200
zadowolonych
absolwentów
wino2.jpg