Zioła i nutraceutyki

Zioła i Nutraceutyki - ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia

Studia obejmują szeroki zakres zagadnień związanych z ziołami i nutraceutykami, od pozyskiwania poprzez wykorzystanie do projektowania małego zakładu przetwórczego. Zajęcia prowadzą specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny), Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Wydziału Medycznego Politechniki Wrocławskie, Instytutu Medycyny Klasztornej.
cena:
4 600 zł
czas trwania:
2 semestry
weekendowe   zjazdy (sobota – niedziela)
październik 2024 r. – czerwiec 2025 r.

Dla kogo

Studia skierowane są do absolwentów uczelni wyższych, tj. do absolwentów szkół wyższych ze stopniem lic., inż., mgr: technologów żywności, dietetyków, fitoterapeutów, pracowników uzdrowisk, zielarzy, osób zajmujących się promocją zdrowia, dystrybutorów suplementów diety i ziół oraz wszystkich osób zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji w zakresie uprawy, utrwalania, sprzedaży i wykorzystania surowców zielarskich w gospodarce i ochronie zdrowia.

Słuchacze otrzymują

  • materiały dydaktyczne w postaci zwartej lub elektronicznej
  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na podstawie art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Podstawą uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest pozytywne zaliczenie egzaminu końcowego i złożenie pracy dyplomowej.

Rekrutacja

Rekrutacja jest prowadzona od 10.05.2024 r. do 30.09.2024. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń. Wymagane dokumenty:
  • kwestionariusz osobowy kandydata na studia podyplomowe –wypełniony i wydrukowany z systemu IRK,
  • ksero dyplomu oraz do wglądu oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych,
  • kopia dowodu wpłaty co najmniej I raty opłaty za studia (2300 zł) koniecznie z dopiskiem: nr projektu: D080/0003/24, imię i nazwisko – studia podyplomowe Zioła i nutraceutyki.
  • wypełnioną i podpisaną umowę o świadczenie usług edukacyjnych
  • REKRUTACJA sprawdź zasady i terminy
    DOFINANSOWANIE sprawdź jak otrzymać
Program studiów
  • Botanika roślin zielarskich- opanowanie wiedzy botanicznej w zakresie roślin użytkowych wykorzystywanych w lecznictwie, kosmetologii, przemyśle spożywczym
  • Uprawa ziół- podstawowe zasady doboru warunków glebowych do uprawy roślin zielarskich
  • Towaroznawstwo zielarskie - surowce zielarskie, kierunki ich przetwarzania i wykorzystania
  • Wykorzystanie kosmetyczne ziół - podstawowe składniki kosmetyków pochodzenia roślinnego
  • Składniki bioaktywne w nutraceutykach i żywności funkcjonalnej - związki biologicznie czynne w żywności funkcjonalnej i nutraceutykach
  • Toksykologia ziół- wybrane grupy substancji toksycznych występujące w ziołach
  • Technologia preparatów zielarskich- wymagania jakościowe do produkcji kosmetyków, suplementów diety i nutraceutyków, proste procedury produkcji produktów z udziałem ziół
  • Aspekty prawne wykorzystania ziół- podstawowe zagadnienia prawne związane z wykorzystaniem ziół
  • Wykorzystanie ziół w żywności i dietetyce- podstawowe rodzaje diet i ich zastosowanie, wykorzystanie ziół i potraw w różnych dietach. Zioła i mieszanki przyprawowe charakterystyczne dla kuchni narodowych i regionalnych
  • Podstawy fitoterapii- surowce roślinne stosowane w lecznictwie, właściwości lecznicze, ewentualne działania niepożądane i ograniczenia do zastosowań
  • Metody badań składników aktywnych- metody badania składu i zawartości aktywnych związków w surowcach zielarskich
  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności- kształtowania jakości żywności w ujęciu systemowym. Prawodawstwo Polski i Unii Europejskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności ze szczególnym uwzględnieniem preparatów ziołowych i nutraceutyków
  • Utrwalanie ziół- podstawowe technologie oraz wybrane metody stosowane do utrwalania surowców roślinnych
  • Przechowalnictwo i obrót produktami zielarskimi- wpływ warunków przechowywania na jakość produktów zielarskich
  • Projektowanie zakładu przetwarzania ziół- zasady i metody obowiązujące przy projektowaniu małego zakładu przetwarzania ziół
  • Podstawy dietetyki i fizjologii żywienia- zagadnienia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki, wpływ żywności na funkcjonowanie organizmu człowieka
  • Podstawy anatomii i fizjologii człowieka- podstawowe informacje na temat budowy i funkcji narządów i układów
  • Podstawy farmakologii- podstawowe terminy z zakresu farmakologii oraz podstaw farmakokinetyki i farmakodynamiki, podstawowa wiedza na temat produktów leczniczych, suplementów diety, produktów żywieniowych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego i wyrobów medycznych
  • Seminarium- bazy biblioteczne oraz dostępne w internecie, krytyczna ocena wartości różnych publikacji. Zasady korzystania z piśmiennictwa naukowego i opracowania tekstu pracy naukowej
proektziola.jpg

Organizacja zajęć

  • Obecność na zajęciach jest obowiązkowa.
  • Studia podyplomowe kończą się egzaminem dyplomowym i złożeniem pracy dyplomowej
  • Warunkiem dopuszczenia słuchacza do egzaminu jest uzyskanie liczby punktów ECTS określonej w programie studiów oraz uregulowanie pełnej odpłatności za studia.

Miejsce realizacji

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul. Chełmońskiego 37 oraz Norwida 25, Wrocław;
  • Stacja Badawczo-Dydaktyczna Katedry Ogrodnictwa w Psarach.
  • Część zajęć może odbywać się w trybie zdalnym
  • Organizatorzy nie zapewniają wyżywienia i noclegów

Po studiach

Absolwent studiów ma wiedzę o roślinach zielarskich w zakresie podstawowego składu związków bioaktywnych, wymagań środowiskowych, sposobu uprawy i przechowywania. Zna zasady identyfikacji, klasyfikacji i oceny surowców zielarskich oraz sposoby ich przetwarzania i analizowania. Ma wiedzę technologiczną i techniczną z zakresu produkcji zielarskiej. Jest świadomy możliwości wykorzystania surowców zielarskich i nutraceutyków żywności i ochronie zdrowia. Potrafi sklasyfikować i ocenić surowce zielarskie oraz określić warunki ich przetwarzania, utrwalania i przechowywania. Umie wskazać zastosowanie preparatów ziołowych i nutraceutyków w profilaktyce zdrowia i w żywności. Zna metody oceny składu i jakości surowców zielarskich, preparatów ziołowych i nutraceutyków.

Kierownik studiów

prof. dr hab. inż. Alicja Kucharska

Zajmuje się m.in. tematyką związków bioaktywnych owoców, warzyw i ziół, prowadząc badania naukowe, jak i zajęcia dydaktyczne na studiach magisterskich i podyplomowych. Szczególnie interesują ją rośliny dzikorosnące (np. zawierające irydoidy) oraz owoce mniej znane (np. jagoda kamczacka) i zapomniane (np. dereń).

Zastępca kierownika studiów

Dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek, prof. uczelni

Zajmuję się m.in. tematyką właściwości bioaktywnych surowców roślinnych, prowadząc badania naukowe, realizując projekty badawcze i prowadząc zajęcia na studiach magisterskich. Szczególnie interesują ją procesy technologiczne (np. fermentacja) wpływające na zwiększenie właściwości prozdrowotnych produktów roślinnych.

210
godzin zajęć, w tym
30% zajęć praktycznych
120
zadowolonych
absolwentów
ziola3.png
12
weekendowych
zjazdów
ziola2.jpg