Absolwent studiów podyplomowych „Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna” (Moduł A i B) zna wybrane zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, objawy i przyczyny chorób żywieniowozależnych oraz sposoby ich leczenia z wykorzystaniem zindywidualizowanej diety, a także rozumie konieczność uwzględniania zdobytej wiedzy w procesie przygotowywania żywności. Będzie w stanie pracować samodzielnie przy obsłudze maszyn i urządzeń gastronomicznych lub współpracować w zespole przyjmując różne funkcje i zadania zależnie od sytuacji, dobierać receptury potraw, dobierać surowce do produkcji, obliczać zapotrzebowanie na surowce i materiały niezbędne do produkcji, planować proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym, a także wytworzyć potrawy i dania o kreślonych cechach sensorycznych i właściwościach dietetycznych w zależności od rodzaju użytego surowca oraz metody i techniki kulinarnej. Dodatkowo, absolwent kończący studia podpyplomowe realizowane według modułu B, zna i rozumie cele kształcenia przedmiotu lub zajęć, wyrażone w wymaganiach ogólnych i szczegółowych podstawy programowej nauczanego przedmiotu lub treściach prowadzonych zajęć. Potrafi posługiwać się pojęciami i faktami z zakresu treści nauczania, interpretować treści nauczania z perspektywy aktualnego stanu wiedzy oraz dobierać treści i zadania umożliwiające rozwój zainteresowań uczniów uzdolnionych.
Moją pasją jest uczenie innych. Od wielu lat tworzę i prowadzę zajęcia dla studentów różnych kierunków realizowanych na WBiNoŻ. Każdego roku organizuję warsztaty w ramach Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Przez wiele lat byłem egzaminatorem Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomicznym i żywieniowym. Uczestniczyłem także w kilku edycjach konkursu „Innowator Śląska” pełniąc w nim rolę audytora. Ciekawą przygodą było koordynowanie staży studenckich w ramach projektu dydaktycznego HoReCaDUO finansowanego przez NCBiR. W swojej pracy staram się łączyć wiedzę z zakresu technologii żywności, gastronomii, żywienia i dietetyki, w związku z czym stale podnoszę własne kompetencje uczestnicząc w kursach i szkoleniach („Dietetyka sportowa”, „Clinical nutrition”, „Diet coaching”, PBL). Ukończyłem także studia podyplomowe „Nauczyciel przedmiotów zawodowych w zakresie gastronomii i hotelarstwa”, „People Management” oraz „Psychodietetyka”. Chętnie podejmuję też wyzwania badawcze, czego efektem jest łącznie ponad 100 doniesień naukowych, monografii, książek i publikacji. Prywatnie jestem miłośnikiem podróży i „smakowania nowych miejsc”.